16. Apr. 2015.
Govor člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na centralnoj svečanost obilježavanja 23. godišnjice formiranja Armije RBiH u Mostaru
Poštovani borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, cijenjena rodbino šehida i poginulih boraca, poštovani pripadnici Oružanih snaga, vojnici, podoficiri, oficiri i generali, zamjenici ministrice odbrane, dragi građani, čestitam vam Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine!

U istoriji svake države i svakog naroda postoje ostvarenja koja su odrednice njihove budućnosti. Formiranje Armije Republike Bosne i Hercegovine jedno je od presudnih ostvarenja u istoriji naše države i našeg naroda.

 

Herojski stajući u odbranu svoje domovine, naš narod je – gotovo goloruk, protjeran iz popaljenih sela i opkoljen u porušenim gradovima - iznjedrio Armiju Republike Bosne i Hercegovine.

 

Pod brutalnim udarcima višestruko jačeg agresora, pod nametnutim embargom, sa skoro zaustavljenom privredom, izgrađen je jedinstven i kompleksan sistem odbrane, koji je istinski ukorijenjen u narodu.

 

Uprkos svim predviđanjima i očekivanjima, Armija je u tim teškim uslovima počela da jača, raste i uzvraća – i u konačnici je odbranila i sačuvala Bosnu i Hercegovinu.

 

Nedostajalo nam je skoro sve što nam je bilo potrebno za vođenje ravnopravne borbe. Taj nedostatak morao je biti nečim kompenziran. Morali smo imati nešto na što smo se oslanjali.

 

Naš najvrijedniji oslonac bila je naša moralna snaga. Imali smo pravedan cilj, snagu uvjerenja i unutrašnje jedinstvo. Borba za slobodu je uspinjanje teškom strminom.

 

Naše iskustvo nas uči da se tom uzbrdicom lakše penjati ako se držite užeta pravde, morala i znanja. Ako štitite ravnopravnost i njegujete raznolikost. Samo tako možete okupiti raznovrsne snage oko zajedničkog cilja. 

 

15. april je dan kada se prisjećamo najhrabrijih i najvećih sinova Bosne i Hercegovine – naših šehida i poginulih boraca. Imena hiljada heroja koji su dali svoje živote za slobodu ove zemlje ostat će zauvijek urezana u kolektivno pamćenje našeg naroda.

 

Njihova nesebična žrtva za domovinu zauvijek će biti nepresušni izvor inspiracije i ideja vodilja budućim generacijama patriota ove države. Sa velikom tugom u našim srcima danas suosjećamo sa porodicima koje su u ratu izgubile svoje sinove i kćeri.

 

Naš dug i obaveza prema našim herojima i njihovim porodicama je da Bosnu i Hercegovinu čuvamo i očuvamo za generacije koje dolaze.

 

Drugi Rendžerski Pješadijski puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine s ponosom baštini naslijeđe Armije Republike Bosne i Hercegovine. Iskreno vam čestitam 10. godišnjicu od formiranja. Vi ste čuvari časne misije Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

Armije koja je  branila  ideju Bosne i Hercegovine – ideju da pripadnici različitih religija, kultura i identiteta mogu živjeti zajedno u miru i uzajamnom poštivanju. Upravo ta ideja je kamen temeljac ujedinjene Evrope.

 

Zato je integracija naše zemlje u Evropsku uniju i NATO najbolji put za ostvarivanje vizije za koju se Armija borila.

 

Unatoč svim izazovima sa kojima smo se suočavali, ostvarili smo stabilan napredak u dostizanju standarda potrebnih za članstvo u NATO-u. U NATO integracijski proces danas su uključene skoro sve institucije Bosne i Hercegovine. 

 

Saradnju sa NATO-om intenziviramo ne samo u vojnoj dimenziji, nego i u aktivnostima koje proizilaze iz sveobuhvatnog poimanja sigurnosti – kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije, borba protiv nekonvencionalnih sigurnosnih prijetnji i cyber odbrana.

 

Prolazimo kroz složenu transformaciju našeg odbrambenog sektora, za čiju punu realizaciju će trebati vremena. Tokom proteklih osam godina članstva u NATO Partnerstvu za mir, Bosna i Hercegovina je bila privržen i aktivan partner NATO-a. 

 

Napredak koji smo postigli u ispunjavanju tehničkih ciljeva pokazuje naš rastući kapacitet za interoperabilnost sa NATO saveznicima i partnerima. Bosna i Hercegovina je pokazala predanost vrijednostima NATO-a na najkonkretniji mogući način – šaljući svoje vojnike da služe pod komandom NATO-a. 

 

Kao zemlja koja je od NATO-a dobila značajnu sigurnosnu pomoć, smatramo da je naša odgovornost da aktivno učestvujemo u operacijama kolektivne sigurnosti pod vodstvom NATO-a. 

 

Iako smo mala zemlja s ograničenim resursima, napravili smo vrijedan i kredibilan doprinos NATO misiji u Afganistanu.

 

Naša sposobnost da doprinesemo operacijama koje NATO vodi izgrađena je na naporima koje smo uložili u reformu odbrane. Vodeći princip bila je želja da budemo kredibilan partner NATO-u. 

 

Ostvarili smo veliki napredak u područjima kao što su obuka za podršku mirovnim operacijama, logistika, javne nabavke, civilno-vojna saradnja, upravljanje ljudskim resursima i obuka oficira.

 

Posebno bih naglasio ogroman napredak koji je postignut u oblasti civilno-vojne saradnje. 

 

Svjedočili smo herojskom angažmanu pripadnika Oružanih snaga na spašavanju stanovništva i pružanju svake druge potrebne pomoći građanima i civilnim organima u područijma pogođenim prošlogodišnjim poplavama i klizištima. 

 

Želim istaći angažman helikopterskih posada i jedinica, koje su u izuzetno rizičnim uvjetima i sa vrlo ograničenim i prilično dotrajalim tehničkim kapacitetima uspješno izveli misije spašavanja nekoliko hiljada građana iz neposredne životne opasnosti.  

 

Inžinjerijski timovi Oružanih snaga također  su pokazali posebnu spremnost i sposobnost tokom prošlogodišnjih poplava, sanirajući desetine kilometara puteva, popravkom postojećih i izgradnjom novih mostova i sanacijom klizišta.

 

Oružane snage su dokazale da su ključan i nezamjenjljiv partner građanima i civilnim strukturama ove zemlje, da su spremne odgovoriti svakom izazovu i da predstavljaju najvažniji stub države Bosne i Hercegovine.

 

Ponosni smo na hrabrost, predanost i profesionalizam koji ste pokazali. Ogromni pomaci napravljeni su i u rješavanju viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava.  

 

Deminerski timovi Oružanih snaga uspješno su deminirali više od 3.5 miliona kvadratnih metara teritorije, a planirano je da se tokom 2015. godine deminira više od 4 miliona kvadratnih metara. 

 

U 2014. godini uspostavljen je i Centar za protivminsko djelovanje, koji će Oružanim snagama dati kapacitete za obuku deminera iz drugih država.

 

Nastavljeni su školovanje i obuka vojnika, podoficira i oficira koji su spremni za djelovanje u punom spektru vojnih operacija. Kapaciteti za školovanje u zemlji i u inostranstvu su povećani, a realizovan je i projekat prijema 29 novih oficira iz građanstva.

 

Povećan je broj pripadnika Oružanih snaga koji su učestvovali u regionalnim vojnim vježbama i vježbama u organizaciji NATO saveza.

 

Angažmanom u Afganistanu i drugdje naše oružane snage postigle su institucionalno i profesionalno usavršavanje, razvijajući specijalizirane sposobnosti i kapacitete za podršku međunarodnim mirovnim i sigurnosnim operacijama. 

 

Odlučni smo da nastavimo jačati raspoložive kapacitete i napredne sposobnosti u oblastima kao što su uklanjanje eksplozivnih naprava, civilno-vojna saradnja, deminiranje, te inženjerijske i medicinske operacije i aktivnosti.

 

Dvije ključne zadaće Oružanih snaga u vremenu koje je pred nama su pružanje pomoći i podrške civilnim organima i stanovništvu, te učešće u međunardnim sigurnosnim i mirovnim operacijama.

 

To su misije u kojima Oružane snage mogu dati najveći doprinos, i za koje ih moramo adekvatno kapacitirati. Naš cilj je da gradimo Oružane snage koje su sposobne i spremne da efikasno odgovore na sve moderne sigurnosne izazove i prijetnje.

 

Najbolji način da taj cilj postignemo je investiranjem u ljudske resurse – u obuku i školovanje kadrova, u izgradnju obrazovane i motivirane vojske koja ispunjava sve NATO standarde i do kraja ostvaruje svoj potencijal.

 

Dame i gospodo, Bosna i Hercegovina se nalazi na novom početku. Evropa nam je još jednom pružila ruku, i tu šansu ova generacija lidera ne smije propustiti. 

 

Moramo prekinuti višegodišnji zastoj u provođenju reformi, riješiti pitanja koja su zaustavila integracione procese i izvesti našu zemlju iz teškog ekonomsko-socijalnog stanja u kojem se nalazi.

 

Moramo eliminisati nepovjerenje koje nas blokira i strahove koji nas opterećuju. Moramo vjerovati jedni drugima, i biti iskreni prema građanima koji su nam na proteklim izborima dali povjerenje.

 

Naši građani žele odgovornu vlast, koja će im dati nadu i perspektivu, sigurnost i posao, bolje školstvo, socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Žele dostojanstven život i sigurnu egzistenciju. 

 

Oni to zaslužuju, i uvjeren sam da u vremenu koje je pred nama možemo snažno pokrenuti Bosnu i Hercegovinu i osigurati da ona bude prosperitetna zemlja sretnih i zadovoljnih ljudi. 

 

Oni koji žele bolje odnose u Bosni i Hercegovini i sa Bosnom i Hercegovinom moraju se suočiti sa prošlošću, moraju prestati dovoditi u pitanje i teritorijalni integritet naše zemlje, moraju prestati vrijeđati žrtve i prestati negirati istorijske činjenice. 

 

To su stvari oko kojih nema pregovora i pogodbi. O svemu drugom možemo tražiti dogovor koji je u uzajamnom interesu. Ako su neki zastali u vremenu i nisu u stanju ili ne žele da se mijenjaju, ima i drugih koji jesu spremni da grade zajedničku budućnost u ovoj zemlji.

 

Vrijeme je na strani onih koji vole ovu zemlju, onih koji rade za njen napredak i koji je žele vidjeti u zajednici evropskih demokratskih država, prosperitetnu i sigurnu, pod okriljem Evropske unije i NATO saveza.  

 

Bosna i Hercegovina će se postupno vratiti onome što je oduvijek bila – zemlja u kojoj ljudi različitih vjera, kultura i identiteta žive u sigurnosti i blagostanju. U to budite uvjereni!

 

Hvala vam na pažnji!