26. Jan. 2015.
Obraćanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na manifestaciji: “Izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa za 2014”
Poštovani prijatelji, čast i zadovoljstvo mi je biti večeras sa vama kao pokrovitelj manifestacije „Izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa Bosne i Hercegovine za 2014. godinu“.

Sportski savez Bosne i Hercegovine predstavlja sportsku asocijaciju sa najdužom tradicijom u našoj zemlji, nastavljajući kontinuitet rada u oblasti sporta na osnovama koje su začete formiranjem prve sportske organizacije u Bosni i Hercegovini 1945. godine.

 

Ove godine se navršava 70 godina od početka rada ove prve sportske asocijacije čije se djelovanje odvija na cjelokupnom području BiH. Čestitam na ovom vrijednom jubileju!

 

U bogatoj i sadržajnoj istoriji brojne su aktivnosti inicirane, organizovane i realizovane od strane Sportskog saveza BiH. Te su manifestacije doprinijele da sport u našoj sredini zaživi kao značajna društvena komponenta.

 

Posebno se to odnosi na obrazovanje i vaspitanje mladih – kako sportista, tako i sportskih radnika, trenera, sportskih pedagoga, do istraživača i naučnih radnika u sportu.

 

Izbor sportiste godine Bosne i Hercegovine je manifestacija koja ima izuzetan značaj jer predstavlja priliku da se istaknu vrhunska dostignuća naših sportistkinja, sportista i sportskih kolektiva, ali učini i svojevrsna inventura stanja u bosanskohercegovačkom sportu.

 

Podsjetimo se da su Sportisti Bosne i Hercegovine u 2014. godini ostvarili značajne rezultate na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni, i to u svim kategorijama, dakle od juniora i juniorki pa do sportskih veterana.

 

U protekloj godini nogometaši Bosne i Hercegovine nastupili su na Svjetskom prvenstvu i dostojno predstavljali bosansko-hercegovački vrhunski sport.

 

Muška Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na Svjetsko prvenstvo, koje se upravo održava u Kataru. Sve muške selekcije Košarkaškog saveza izborile su plasman u A diviziji Evropskog prvenstva.

 

Džudašica Larisa Cerić ponovno nas je obradovala izvanrednim nastupom na evropskom prvenstvu u Monpeljeu. Admir Zukan je bio uspješan  na svjetskom  prvenstvu u Karateu.

 

Damir Džumhur postiže zapažene rezultate na međunarodnim teniskim turnirima. Atletičar Amel Tuka je u samom vrhu evropske atletike u svojoj disciplini – utrci na 800 m.

 

Džudisti su i dalje najuspješniji bosanskohercegovački olimpijski sportisti, a u protekloj godini osvojili su ukupno 6 evropskih i jednu olimpijsku medalju.

 

Naši sportski ambasadori Edin Džeko, Mirza Teletović i drugi pronose slavu bosanskohercegovačkog sporta, nastupajući vrlo zapaženo na internacionalnoj sportskoj sceni.

 

Ponosni smo na fantastične rezultate olimpijskih pobjednika u sjedećoj odbojci, koji su u prethodnoj godini osvojili prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj.

 

Dragi prijatelji, popularizacija sporta i promocija temeljnih sportskih vrijednosti treba da ostane naš zajednički cilj u narednom periodu. Ostanimo posvećeni tom cilju i sarađujmo kako bi ga ostvarili.

 

Uvjeren sam da je kreiranje ambijenta u kojem se afirmišu dobri i plemeniti ljudi imperativ za svaku zemlju, a sportisti su dobri i vrijedni ljudi. Najuspješnijim sportistima, sportistkinjama i sportskim kolektivima u 2014. godini čestitam, i želim im nove uspjehe u budućnosti!

 

Vaši uspjesi su ispunili srca građana Bosne i Hercegovine ponosom, i učinili da se njeno lijepo ime spominje širom svijeta.

 

Hvala i svako dobro.