30. Dec. 2014.
Govor zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na novogodišnjoj konferenciji za medije
Cijenjene dame i gospodo, dragi prijatelji, esselamu alejkum i dobro jutro.

Dobro došli na tradicionalnu novogodišnju SDA press konferenciju na kojoj ćemo se podsjetiti na  događaje i procese koji su obilježili 2014 godinu – i na kojoj ćemo procijeniti stanje, probleme, šanse i mogućnosti sa kojima ulazimo u novu 2015. godinu.

 

Godina koju ispraćamo je zaista bila teška. Pamtićemo je kao godinu u kojoj su nagomilani problemi kulminirali – ali, uvjeren sam, i kao godinu u kojoj se ukazalo svjetlo na kraju tunela, i u kojoj su pokrenuti procesi njihovog rješavanja.

 

Početak februara je obilježio spontani bunt građana izmorenih neimaštinom, nepravdom, sebičnošću i indolencijom političara, naročito onih koji su puno obećali na izborima 2010 godine, a skoro ništa od obećanog nisu uradili. 

 

Umjesto obećanog ekonomskog napretka, borbe protiv kriminala i korupcije i ubrzanog napretka euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, vladajuća SDP-SNSD koalicija nas je dovela do potpune blokade reformskog i integracijskog procesa, do ekonomske stagnacije i nazatka. 

 

Obećanja o energičnoj borbi protiv korupcije su se pretvorila u svoju suprotnost kroz usvajanje zakona koji pogoduju korupciji, poput Zakona o javnim nabavkama i Zakona o sukobu interesa.

 

Spontani  bunt i opravdano nezadovoljstvo građana je, nažalost, zloupotrebljeno od aktera koji su radili iz drugog plana, i pretvoreno u nasilje u kom je povrijeđen veliki broj ljudi i zapaljene zgrade Predsjedništva BiH, Arhiva BiH te nekoliko zgrada kantonalnih vlada. 

 

Napadi na državne institucije su bili koordinirani, medijski ohrabrivani, logistički podržani. Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, je ocijenio da se radilo o pokušaju državnog udara.

 

Stranka demokratske akcije je odlukama Predsjedništva i Glavnog odbora SDA dala glavni doprinos stabilizaciji prilika u zemlji. Spriječeno je rušenje Federalne vlade i vakuum u funkcionisanju cjelokupnog sistema koji bi time nastao. 

 

Podržani su opravdani zahtjevi demonstranata i preporučen set socio-ekonomskih mjera kojima će se osigurati više socijalne pravde, efikasnija socijalna zaštita i brže zapošljavanje. Osuđeno je politiziranje protesta i atak na državu koji vodi nasilju i anarhiji. 

 

Na inicijativu kluba poslanika SDA u Zastupničkom domu PSBiH izglasana je smjena ministra sigurnosti Fahrudina Radončića.

 

Uz sve probleme i slabosti, država Bosna i Hercegovina je pokazala da ima mnogo čvršće temelje i stabilnije institucije nego su to procjenjivali zlonamjernici iz političke sjene.

 

Na konferenciji EPP stranaka, koju je održana u Sarajevu 4.aprila u organizaciji fondacije «Konrad Adenauer»,  kojoj je predsjedavao predsjednik EPP Joseph Daul, pokazalo se da među bosanskohercegovačkim političarima ipak stasava sve jača i sve zrelija alternativa vladajućim socijaldemokratskim strankama koje su zemlju dovele do reformskog zastoja i ekonomskog nazatka. 

 

U Zajedničkoj izjavi koju su potpisali lideri SDA-HDZ-PDP-HDZ 1990 i SDS, te stranke su iskazale čvrsto zajedničko opredjeljenje za ubrzanje procesa integracije Bosne i Hercegovine u EU. 

 

Obavezale su  se da će biti pokretačka snaga za razvoj demokratije, ekonomski prosperitet, socijalnu pravdu, funkcionalnu državu i puno poštivanje ljudskih prava. Na sjednici Vlade RS održanoj 17. aprila  donesena je Uredba kojom je faktički zaustavljen proces registracije birača u RS. 

 

Uredba je bila pokušaj uzurpiranje zakonodavnih ovlasti države BiH kroz implementiranje dijela retrogradnog Zakona o prebivalištu i boravištu čije je usvajanje u PS BiH zaustavila SDA  korištenjem svih legalnih proceduralnih mogućnosti. Na navedenu Uredbu Vlade RS sam podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti, te je i Odluka Vlade RS u cijelosti ukinuta.

 

Nadamo se da će novi sastav PS BIH odbaciti prijedlog Zakona o prebivalištu i boravištu i na taj način trajno zaštititi prava protjeranih na povratak, kretanje i slobodno naseljavanje.

 

15. maja nas je pogodila prirodna nesreća katastrofalnih razmjera. Milijarde kubnih metara vode su se izlile na dijelove zemlje i izazvale najveće poplave i klizišta ikada registrovana i upamćena u Bosni i Hercegovini. 

 

Skoro 100.000 građana je bilo prisiljeno privremeno napustiti domove  a štete nanesene stambenom fondu,  infrastrukturi i proizvodnom sektoru su prešle iznos od 2 milijarde Eura.

 

Predsjedništvo BiH, Oružane snage i sistem civilne zaštite su reagovali pravovremeno i efikasno, i time ublažili posljedice katastrofe. Oružane snage su pokazale izuzetnu spremnost, hrabrost i požrtvovanost braneći nasipe na Savi kod Brčkog i Orašja, evakuišući hiljade građana iz poplavljenih područja i dostavljajući im humanitarnu pomoć.

 

U najtežim trenucima katastrofe, bili smo svjedoci dirljivih izraza solidarnosti i saradnje koji su brisali sve podjele unutar, i izvan Bosne i Hercegovine. 

 

Prijatelji iz svijeta su bili sve vrijeme uz nas, a uz pomoć Srbije organizovana je zajednička Donatorska konferencija u Briselu koja okupila delegacije više od 60 država i 23 međunarodne organizacije. Rezultat je 809,2 miliona Eura raznovrsne pomoći koja je obećana Bosni i Hercegovini.  Implementacija obećanih projekata i podrške je u toku. 

 

Donatori većinom sami odabiru projekte i sami ih implementiraju, tako da nema preciznih pokazatelja o stepenu implementacije, ali su rezultati vidljivi. Samo u okviru projekata UN je obnovljeno preko 1.000 kuća, 88 javnih objekata, urađena sanacija 32 klizišta, deminirano 200.000 m2 zemljišta, osposobljeno preko 3.000 oštećenih i uništenih radnih mjesta i 12.000 poljoprivrednih gazdinstava itd. Zima je usporila projekte sanacije, tako da napore u proljeće moramo udvostručiti.

 

Globalne klimatske promjene su u posljednjoj deceniji Bosni i Hercegovini donijele suše, požare, poplave, enormne snježne padavine… uz sve potrebe koje ova zemlja ima i teško finansijski podržava, investiranje u mjere koje će umanjiti efekte prirodnih katastrofa će biti neizbježno i biće jedan od prioriteta vlasti koja se upravo formira.

 

Krajem maja, dok su poplave još trajale, u Sarajevu je održana konferencija u organizaciji Delegacije Evropske unije  na temu ekonomskog oporavka Bosne i Hercegovine. 

 

Forum za prosperitet i zapošljavanje je okupio predstavnike vlasti, poslodavaca i radnika, domaće i strane ekonomske stručnjake i podržan je od MMF, EBRD i Svjetske banke. Rezultirao je setom zaključaka i preporuka pod nazivom «Compact for Growth», odnosno «Sporazum za rast i zapošljavanje» koje su odobrene od Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija. 

 

Sporazum sadrži šest prioritetnih reformskih mjera koje se odnose na poreze, propise o radu, uklanjanju administrativnih prepreka ulaganju, restrukturiranje preduzeća, borbu protiv korupcije i socijalnu skrb

 

28. juna je obilježena 100-godišnjica Sarajevskog atentata koji je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. Koncertu Bečke filharmonije u obnovljenoj zgradi Vijećnice prisustvovali su predsjednici Austrije, Hrvatske, Crne gore i Makedonije. 

 

Iz Bosne i Hercegovine, koja je u proteklom vijeku istrpila tri razarajuća rata i promjenu šest državnih režima, poslana je svijetu poruka mira sa željom da on potraje kroz slijedeće stoljeće.

 

10. jula je potpisan zajednički dokument Predsjedništva BiH i UN «Dijalog za budućnost – promocija suživota i različitosti u Bosni i Hercegovini». Cilj projekta je stvoriti prostor za intenzivan dijalog, ubrzati proces pomirenja, promijeniti percepciju prema suživotu i poštivanju različitosti. Projekat je u cijelosti finansiran od strane UN.

 

Ujedinjene nacije su, kao projekat važan za obnovu povjerenja i suživota u BiH, prepoznale i investiciju Azerbejdžana u Doboju – fabriku hrane vrijednu 40 miliona Eura koja će zaposliti radnike i kooperante iz svih etničkih grupa podjednako. Naziv projekta je «Bosanka – projekt povjerenja», a kamen temeljac je položen zajedno sa predstavnicima UN.

 

Projekte sam inicirao prilikom posjete Ujedinjenim nacijama 2011, odnosno Azerbejdžanu 2012 godine.

 

U julu je u Dubrovniku održan Samit procesa Brdo-Brijuni na kom su učestvovali predsjednici Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Slovenije, Makedonije i Albanije, te Njemačka kancelarka Angela Merkel. 

 

Kroz jedanaest zaključaka definisani su zajednički stavovi o jačanju regionalne saradnje, napredku zemalja regiona ka članstvu u EU, borbi protiv nezaposlenosti, unapređenju položaja mladih i investiranju izgradnje infrastrukturnih projekata koji su ujedno i regionalni i evropski. 

 

Kancelarka Merkel je ocijenila da su «politička i ekonomska perspektiva uvijek tijesno povezani» i podsjetila da regionu do 2020 g. na raspolaganju stoji 11,7 milijardi Eura za projekte u infrastrukturi.

 

25.septembra, nakon duge i teške bolesti, u Sarajevu je preminuo  predsjednik SDA Sulejman Tihić. Stranku demokratske akcije je  uspješno predvodio punih 12 godina, bio je omiljen među prijateljima i saradnicima, a poštovan među političkim protivnicima. 

 

Smiren, uporan, tvorac politike «korak po korak ali uvijek naprijed» predvodio je najznačajnije reformske procese u periodu od 2002 do 2006 godine koji su bitno ojačali državu Bosnu i Hercegovinu. U tom vremenu ostvareno je jedinstvo Oružanih snaga BiH, obavještajno-sigurnosnih agencija, granične službe i u dobroj mjeri jedinstvo ekonomskog prostora.

 

Kao rezultat dogovora sa Vladom republike Turske povodom  februarskih demonstracija izazvanih nedostatkom investicija i velikim procentom nezaposlenosti u BiH, krajem septembra je odobren povoljan kredit Zirat banke u iznosu od 50 miliona Eura za razvoj malih i srednjih preduzeća, zatvorena je finansijska konstrukcija za dovršetak gradnje hotela Ruža u Mostaru, a turska firma Temsan je potpisala ugovor sa Energoinvestom o zajedničkoj investiciji od 26 miliona eura za izgradnju tvornice prekidača visokog napona u Sarajevu.

 

Dvanaestog oktobra su održani opšti izbori u Bosni i Hercegovini. Konkurencija je bila jaka a kampanja oštra, ponekad i prljava. Umjesto prezentacije vlastitih uspjeha i programa, stranke i kandidati su često izlazili iz okvira pristojnosti diskvalificirajući protivnike i njihove porodice. 

 

SDA je bila izložena udruženom napadu skoro svih rivalskih stranaka sa tezom da je kriva za sve loše što je BiH društvo i državu pogodilo u posljednje dvije decenije. Naš odgovor je bila intenzivna, korektna i pozitivna kampanja, sa jasnim ciljevima i programom.

 

I odgovor glasača je bio jasan – SDA je izborila briljantnu pobjedu kakvu nije imala od 1998 g. Sa osvojenih preko 300.000 glasova Stranka demokratske akcije je apsolutni pobjednik oktobarskih izbora na državnom nivou, na nivou Federacije BiH, na kantonalnom nivou u svim kantonima gdje Bošnjaci čine većinu stanovništva. 

 

Na svim tim niovima SDA je osvojila duplo više glasova i mandata od stranke koja je slijedi. Snaga SDA je podigla i koaliciju Domovina i učinila je bitnim političkim faktorom u RS-u. 

 

SDA je poseban uspjeh ostvarila u urbanim sredinama poput Sarajeva, Tuzle, Mostara… u gradovima koji su bili izloženi nasilnim i dugotrajnim demonstracijama, i time je dala jasan odgovor na tezu da  narod smatra SDA najodgovornijom za loše socio-ekonomsko stanje u zemlji. Izbori su definitivno demantovali i tezu o navodnoj koaliciji, a time i suodgovornosti, SDA i SDP.

 

SDP je izgubio dvije trećine glasača, SDA je pridobila novih 76.000. Popravili smo izborni rezultat u odnosu na 2010 godinu za skoro 40%. Narod, očigledno, dobro vidi i jasno razlučuje. NAROD ZNA!

 

5. novembra, na konferenciji Aspen instituta u Berlinu, britanski i njemački ministri poslova iznijeli su novi koncept Evropske unije u odnosu na proces integracije BiH u Uniju. Uslovi za pristupanje su ostali isti, ali je promijenjen redoslijed ispunjavanja. 

 

Fokus je stavljen na socio-ekonomske reforme definisane u Sporazumu za rast i zapošljavanje – «Compact for Growth», na vladavinu prava, te na unapređenje funkcionalnosti i efikasnosti institucija vlasti na svim nivoima BiH. Slijedeći korak je potpisivanje Izjave kojom će BiH politički lideri definisati osnovne prioritete i preuzeti neopozivu obavezu njihovog izvršavanja. 

 

Nakon toga bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan još 2008 godine, čime bi bio otvoren put za podnošenje zahtjeva za prijem i članstvo i otvaranje procesa pregovaranja BiH sa Evropskom unijom.

 

Nakon sastanka Federice Mogherini, visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i Johanesa Kahna, komesara za politiku susjedstva i proširenja, sa liderima parlamentarnih stranaka u BiH održanog u Sarajevu 5. Decembra, Vijeće za vanjske poslove Evropske unije je usvojilo Zaključke kojima je usvojen novi pristup i redoslijed koraka za napredovanje BiH u procesu evropskih integracija.

 

Predsjedništvo BiH je izrazilo spremnost da, u skladu sa navedenim Zaključcima, definiše okviran sadržaj Izjave kojom BiH izražava spremnost na sporovođenje neophodnih reformi, a koja bi bila potpisana od lidera parlamentarnih političkih stranaka i potvrđena u PS BiH. Dogovaranje o sadržaju Izjave je u toku, vjerujem da ćemo ga ponuditi političkim liderima odmah nakon novogodišnjih praznika.

 

Formiranje nove strukture vlasti u Bosni i Hercegovini je počelo sporazumima koji su postignuti tokom novembra među pobjedničkim strankama. Prvi Sporazum su potpisali 9. novembra SDA-SDS-DF-PDP i NDP. Uspješna implementacija ovog Sporazuma bi značila istorijski preokret u odnosima u BiH. 

 

Potpisnici su se obavezali «prekinuti višegodišnji zastoj u provođenju neophodnih reformi baziranih na Dejtonskom mirovnom sporazumu, isključujući svaku neprimjerenu i neproduktivnu polemiku o pitanjima koja ugrožavaju integritet i suverenitet države, stabilizaciju mira i relaksaciju međuetničkih odnosa». 

 

Programskim principima su definisani prioriteti za djelovanje vlasti koji su fokus stavili na oporavak privrede i zapošljavanje, na integrisanje BiH u EU, ispunjavanje preduslova za pfreuzimanje Akcionog plana za članstvo u NATO i efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

 

Deset dana kasnije potpisan je dokument Programska načela stranaka za uspostavu i djelovanje vlasti u BiH, od strane SDA-DF i HDZ kojim je definisan skoro identičan redoslijed prioriteta, uz dodatne klauzule koje se odnose na institucionalnu ravnopravnost naroda i građana, očuvanje nacionalnog identiteta i zaštitu prava branilaca.

 

17. novembra konstituisan je novi saziv Predsjedništva BiH, a 2. Decembra novi saziv Predstavničkog doma PS BiH. U Kolegij Doma su izabrani parlamentarci iz SDA, SDS i HDZ čime je demantovana spekulacija da će HDZ iracionalno insistirati na koaliciji sa SNSD.

 

SDA je, uz potrebnu potporu koalicionih partnera, predložila dr. Denisa Zvizdića za mandatara novog saziva Vijeća ministara. Postupak imenovanja, koji uključuje i provjere CIK-a i SIPE, bi trebao biti pokrenut odmah nakon novogodišnjih praznika, čime bi se stvorili uslovi za potvrdu imenovanja Predsjedavajućeg VM pred Predstavničkim domom PS BiH sredinom januara, a time i imenovanja novog saziva VM do sredine februara.

 

Zakonodavna i izvršna vlast u RS-u je konstituisana u cijelosti.

 

U Federaciji BiH konstituisan Predstavnički dom Parlamenta Federacije. Proces izbora zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH je tekao usporeno……….

 

Uvjeren sam da ćemo imenovanje Predsjednika Federacije BiH, dva zamjenika Predsjednika te mandatara Federalne vlade izvršiti u prvoj polovini januara, a novi saziv Vlade Federacije BiH do sredine februara. Imenovanje kantonalnih vlada će pratiti ove rokove.

 

Dame i gospodo,

 

Problemi u kojima se BiH nalazi imaju duboke korijene, dugu genezu, usložnjavali su se kroz decenije. Tranzicija… Rat… Postratni uporni pokušaji postizanja ratnih ciljeva političkim sredstvima.

 

Počeci slabljenja naše ekonomije seže u vrijeme osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka. Nedefinisano društveno vlasništvo, centralističko-planska ekonomija, veliki sistemi koji nisu mogli izdržati globalnu konkurenciju i koji su se urušili jedan za drugim, najvisočija inflacija na svijetu, život građana na dug i čekove… a zatim rat koji je dodatno devastirao sredstva za proizvodnju i zavadio narode….. Pa Dejtonski mirovni sporazum koji sadrži bezbroj mogućnosti za usporavanje i kočenje procesa obnove i reintegracije…..

 

Nema čarobnog štapića kojim se ovo stanje može lako i brzo popraviti. Ali postoji šansa za preokret kakvu nismo imali u protekle dvije decenije.

 

Uvjeren sam da se Bosna i Hercegovina nalazi na novom početku. Imamo kritičnu masu uticajnih političkih stranaka i lidera koji su spremni na zreo kompromis. Imamo prijatelje u Evropskoj uniji, SAD-u i diljem svijeta koji su spremni da nam ponovo pruže ruku i pomognu da se pokrenemo u pravom smjeru. 

 

Iskoristimo ovaj momentum, SDA poziva sve koalicione partnere da radimo brže i efikasnije. Definisali smo i usaglasili programske ciljeve. Nemamo vremena za gubljenje. Trebaju nam u što kraćem roku stabilne i efikasne vlade koje će omogućiti privredni rast, nove investicije i intenzivno zapošljavanje. Koje će otkloniti prepreke sa euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine. 

 

Građani ove zemlje to zaslužuju i uvjeren sam da u mandatu koji je pred nama možemo pokrenuti Bosnu i Hercegovinu, iskoristiti njene bogate resurse i načiniti od nje prosperitetnu zemlju sretnih i zadovoljnih ljudi.

 

Neka nam za primjer posluže bosanskohercegovački sportisti koji su u ovakvim uslovima, bez podrške kakvu zaslužuju, kroz čitavu 2014 godinu na pravi način predstavljali zemlju, s ponosom nosili njenu zastavu osvajajući titule.

 

Naša fudbalska reprezentacija je izborila učešće na svetskom prvenstvu u Brazilu, naša reprezentacija u sjedećoj odbojci je ponovo osvojila titulu svjetskog prvaka na svjetskom prvenstvu održanom u Poljskoj, naši košarkaši, teniseri, džudisti su osvajali plasmane i titule.

 

Rukometaši su se plasirali na svjetsko prvenstvo koje počinje za koji dan u Kataru. U ime SDA im čestitam na tom velikom uspjehu, i želim im niz pobjeda koje sigurno zaslužuju.

 

Svima vama želim sretnu, bolju i uspješniju Novu godinu!