09. Okt. 2014.
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bakira Izetbegovića povodom 9. oktobra, Svjetskog dana pošte
Dame i gospodo, poštovani prijatelji, svim uposlenicima i menadžmentu BH Pošte čestitam 9. oktobar, Svjetski dan pošte.

Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati današnjoj svečanosti na kojoj se na poseban način sjećamo naših znamenitih velikana, ljudi koji su obilježili istoriju Bosne i Hercegovine. 

 

Drago mi je da i u ovom vremenu intenzivnog tehnološkog razvoja u svim komunikacijskim sferama, BH Pošta uspješno posluje, bilježi odlične rezultate i izvršava svoju osnovnu zadaću u našem društvu. 

 

Osim svog praktičnog značaja, BH pošta je i jedan od simbola naše državnosti. 

 

Kroz njenu povijest u posljednja dva stoljeća može se iščitavati i povijest naše domovine - od vremena Osmanskog perioda, preko Austro-Ugarske, prve i druge Jugoslavije sve do današnjih dana i savremene Bosne i Hercegovine. 

 

Poštanski radnici uvijek su bili na pravoj strani istorije, progresivni, obrazovani, odlučni i hrabri. 

 

Tako je bilo i u posljednjem ratu kada je napad na BiH otpočeo diverzijom i paljenjem glavne zgrade BH Pošte u Sarajevu. Poštanski radnici su branili i sačuvali i svoju BH Poštu, i svoju državu Bosnu i Hercegovinu.

 

Tako je danas kada se u miru, i u nepovoljnom socijalno-ekonomskom ambijentu, uspješno bore za stabilnost i napredak svog preduzeća i dostojanstvo svojih radnika.  

 

Uz sve to, BH Pošta i njen menadžement ispunjavaju na pravi način svoju funkciju društveno odgovorne komapnije. Dokaz za to je i današnja izložba "Znamenite ličnosti BiH na poštanskim markama BH Pošte". Ovaj filatelistički praznik prvorazredni je kulturni događaj. 

 

Sa ove svečanosti šaljemo poruku da njegujemo sjećanje na svoje velikane, da pamtimo njihova neprolazna djela i da je njihov emanet naša vodilja kroz ovo turbulentno i zamršeno vrijeme. 

 

Svi oni, od Husein kapetana Gradaščevića do Alije Izetbegovića, preko Mehmeda Spahe, Mujage Komadine, Hamdije Kreševljakovića, Alekse Šantića, Tina Ujevića do Maka Dizdara, Meše Selimovića i stotina drugih značajnih ličnosti, učinili su da Bosna i Hercegovina ima višestoljetnu neupitnu posebnost i vrijednost koja je najsnažnija brana negatorima koji je žele osporiti. 

Dragi prijatelji, reći ću još samo nekoliko rečenica o onome što nas očekuje, bez ikakvih pretenzija da zloupotrijebim ovu govornicu. Pred nama je za tri dana još jedan važan događaj - Opći parlamentarni i predsjednički izbori.

 

Pozivam sve institucije odgovorne za njihovo provođenje da ulože maksimalne napore kako bi izbori bili svečanost demokratije, naš istinski praznik slobode, pluralizma, civiliziranosti i odgovornosti. 

 

Mi smo ozbiljno i organizirano demokratsko društvo. Tako će biti i poslije izbora. O tim temeljnim vrijednostima nema i ne smije biti sporenja. Unutar tako prihvaćenog okvira, slobodna volja birača mora se poštovati, a svaka anomalija sankcionirati. 

 

Dokazano je u bezbroj prilika do sada, i u daleko težim okolnostima, da građani ove zemlje na podržavaju nasilje, anarhiju i haos. Javni red, mir i garantirana sigurnost nemaju alternativu. 

 

Efikasno rješavanje svih problema moguće je samo kroz institucije sistema i na legalistički prihvaćen način. Svi se slažemo da nam treba reformirana, funkcionalna, prosperitetna i ekonomski snažnija, evropska Bosna i Hercegovina članica NATO-a. 

 

Takvom je možemo izgraditi samo sarađujući i isključivo u miru i demokratskom ambijentu!

 

Hvala vam i svako dobro!