02. Okt. 2014.
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na svečanosti otvaranja obnovljenog Arhiva BiH
Uvažene ekselencije, dragi prijatelji,

Suprotstavljaju se danas - u meni i u nama - dvije emocije. Sretan sam što smo uz pomoć naših prijatelja obnovili Arhiv Bosne i Hercegovine.

 

Tužan sam kad se sjetim da je neko djecu ovoga grada poslao da ruše i pale svoje simbole, svoje zastave, svoja kulturna dobra, da uništavaju vlastitu baštinu. Taj petak, 7. februar, bio je jedan od najtežih dana u mom životu. 

 

Svima nama koji smo proveli sve dane opsade u ovom gradu, nama koji smo trpjeli teror topova, minobacača i snajpera, nama koji beskrajno volimo ovu našu Bosnu i Hercegovinu, teško je bilo gledati kako gore njeni simboli i njeno kulturno blago. 

 

Ali, i u tim trenucima, znao sam da haos ne može nadvladati. Potvrda takvog stava došla je vrlo brzo. Sarajevo se spontano distanciralo od nasilja i nereda. Pobijedio je, po ko zna koji put, snažan duh ovoga grada. Pobijedili su njegovi građani. 

 

Šutnjom i suzama su iskazali svoje ogorčenje pred prizorima razaranja koje su bili potisnuli u svojoj kolektivnoj memoriji, pred slikama zapaljenih zgrada i automobila, ranjenih policajaca i izmanipuliranih mladića. 

 

Dragi prijatelji, uvjeren sam da smo svi zajedno iz februarskih dešavanja izvukli važne pouke. Naše društvo je slobodno, otvoreno i demokratsko. Javno iskazivanje nezadovoljstva je pravo svih građana, mirni protesti i demonstracije su legitimni. 

 

Ali rušenje, paljevine i nasilje nisu. Haos i neredi ovoj zemlji ne mogu donijeti ništa dobro. Efikasno rješevanje problema moguće je samo na demokratski način i kroz institucije sistema. 

 

Oni koji priželjkuju haos i anarhiju, oni koji nasiljem žele ostvariti svoje ciljeve moraju znati da u tome neće uspjeti. Promjene se mogu postići samo na demokratski način, na izborima, u miru i civiliziranoj atmosferi. 

 

Ova država ima svoje institucije. Te institucije osigurat će puno poštivanje Ustava i zakona. I osigurat će fer, slobodne i demokratske izbore na kojima će građani odlučiti kome će dati svoje povjerenje. 

 

Njihov izbor ćemo svi poštovati. Niko nema pravo niti smije da se poigrava sa voljom građana ove zemlje. A jasno iskazana volja i opredjeljenje ogromne većine građana ove zemlje jeste da žive u miru i sigurnosti.

 

Građani Bosne i Hercegovine žele sigurnu budućnost. I budite uvjereni: Imat će je. Na kraju, želim još jednom zahvaliti našim prijateljima iz Turske agencije za saradnju i koordinaciju - TIKA koji su nam pomogli da obnovimo zapaljeni Arhiv Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da nikada više nećemo popravljati štete poput ove. 

 

Želim vam svako dobro.