22. Sep. 2014.
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na obilježavanju 11. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra u Potočarima
Drage majke Srebrenice i Podrinja, dragi članovi porodica žrtava, poštovani prijatelji, uvaženi gosti,

Šutnjom i molitvom ovdje u Potočarima iskazujemo naše poštovanje prema 8.372 nevino ubijenih srebreničkih muškaraca. Uvijek iznova dijelimo bol i suosjećanje sa njihovim najbližima. 

 

Istinom opominjemo i podsjećamo na genocid koji se ovdje dogodio. A sve to s nadom da se zlo nikada i nikome ne ponovi. Obilježavamo danas 11-tu godišnjicu otvaranja Memorijalnog centra u Potočarima. 

 

Veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i jedan od najvećih državnika prošlog stoljeća, bivši američki predsjednik Bill Clinton, bio je prije 11 godina ovdje s nama. Podsjetit ću vas na njegove riječi. 

 

Otvarajući Memorijalni centar kazao je da su zbivanja u Srebrenici jula 1995. godine bila vrhunac „genocidnog ludila u koje su lideri željni vlasti uvukli narod koji su predvodili“. Rekao je da se pravda zadovoljava u Hagu, misleći prije svih na Karadžića i Mladića. 

 

Poručio je da moramo naći snagu i „ustrajati na gradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini i na učvršćenju zajedničkog života među pripadnicima njezina tri naroda“. 

Mnogo se toga desilo u proteklih 11 godina. Clintonove riječi su se ostvarile. Karadžić i Mladić su u Hagu i čekaju presude za genocid. Život se polako vraća u Srebrenicu. Povremeni ispadi nacionalista upozoravaju nas da još uvijek ima onih koji se nisu spremni suočiti sa istinom. 

 

Onih koji nisu spremni iskazati poštivanje prema žrtvama. Onih koji se ne žele distancirati od politike koja je dovela do najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. 

Izgradnja inat-crkve na Budaku vrijeđa ove bijele nišane i preživjele žrtve genocida, ali i sve dobronamjerne stanovnike Srebrenice i Podrinja. Graditelji bogomolja ne bi se smjeli inspirisati mržnjom u namjeri da provociraju sugrađane druge vjere i druge nacionalnosti. Upravo suprotno, trebali bi biti predvodnici procesa izgradnje trajnog mira i zajedničkog života, kako je to govorio Bill Clinton. 

 

Dragi prijatelji, genocid u Srebrenici je zločin planetarnih razmjera. Srebreničku lekciju svijet mora naučiti i upamtiti. Nevine srebreničke žrtve zaslužuju smiraj i istinu. Preživjele porodice ubijenih trebaju pravdu.

 

Dok smo živi, mi nećemo posustati u borbi da zločince i njihove nalogodavce izvedemo pred lice pravde. Karadžić i Mladić u Hagu neće izbjeći pravdenu kaznu za genocid za koji su odgovorni.

 

Negiranje genocida u Srebrenici mora prestati. Jer negiranje zločina je također zločin. A oni koji taj zločin čine svrstavaju se na najmračniju stranu istorije. Kao što je to uređeno u cijeloj Evropi i većini država svijeta, 11. juli i u cijeloj BiH treba se obilježavati kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. 

 

Kao što je u zemljama Evropske unije, Americi, Kanadi, državama regije zapadnog Balkana usvojena Rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, takvu rezoluciju moramo usvojiti i mi u našem državnom Parlamentu. Moramo pokazati da zajedno imamo snage da odbacimo okove nepovjerenja i izdignemo se na pijedestal istine. 

 

Što prije činjenice o genocidu u Srebrenici budu prihvaćene od onih koji ih negiraju, bit će nam lakše dalje ići putem pomirenja u zajedničku budućnost. Upravo u ime istine, danas u Potočarima otvaramo Sense – Dokumentacioni centar Srebrenica. Ovaj centar služit će istoričarima i budućim istraživačima u njihovom naučnom radu. 

 

Na tome se posebno zahvaljujem gospodinu Mirku Klarinu, direktoru Agencije Sense, koji je ovdje sa nama. Drage majke, drage porodice žrtava, poštovani prijatelji, iduće godine obilježit ćemo 20-godišnjicu genocida u Srebrenici. Vrijeme prolazi. A bol nije manja. Još nisu pronađeni posmrtni ostaci svih ubijenih muškaraca Srebrenice. Za ostacima 1.200 ubijenih još se traga. 

 

Nećemo stati, ni posustati. Nastavit ćemo tragati za njima. Nastavit ćemo tragati za pravdom. Nastavit ćemo braniti istinu i dostojanstvo. Sve dok i posljednja nevina žrtva genocida iz jula 1995. godine ne nađe svoj smiraj. Sve dok i posljednji zločinac ne bude kažnjen. Neka je rahmet na sve plemenite šehide Srebrenice i Podrinja. 

 

Hvala vam!