11. Sep. 2014.
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na otvaranju OŠ "Zelik" u Mostaru
Dragi učenici, nastavnici i roditelji, dragi građani Mostara, cijenjeni prijatelji.

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo dijeliti radost sa vama prisustvujući današnjoj ceremoniji otvaranja nove Osnovne škole ovdje u Zaliku. Završetkom njene izgradnje rješavamo dugogodišnji problem s kojim su se suočavali građani ovog dijela grada Mostara.

 

Najljepše se osjećam na ovakvim svečanostima, jer je ulaganje u znanje i obrazovanje je najvažnija investicija u budućnost. Danas obilježavamo i početak nove školske godine i ja učenicima, roditeljima i nastavnom osoblju od srca želim puno uspjeha u njoj.

 

Posebno poželimo sve najbolje našim najmlađim, našim prvačićima, ohrabrimo ih i podržimo jer ovo je za njih i njihove roditelje, nane i dede, iznimno važan dan kojega će se sjećati cijelog života.

 

Dragi učenici, budite vrijedni, ne propuštajte lekcije. Poštujte učitelje i nastavnike, svoje roditelje, jer savjeti koje vam oni nesebično prenose teško se nadoknađuju ako se na vrijeme ne usvoje. To je osnovna zadaća u ovom periodu vašeg razvoja kao ličnosti i budućih uzornih i poštenih građana ove zemlje.


Dragi moji Mostarci, ovaj događaj čekali ste dugo. I dočekali savremen, prostran i funkcionalan objekat. Njegov značaj je još veći ako se zna da i naša zemlja prolazi teško vrijeme ekonomske krize pa i političkih previranja koja usporavaju razvoj i rješavanje onih najvažnijih životnih problema s kojima se suočavaju obični ljudi u svim dijelovima naše zemlje.

 

Ali, nadam se da su političari kočničari iz ove posljednje četiri godine stagnacije izvukli neke pouke i da ćemo već od ove jeseni ući u jedno novo i bolje razdoblje. Vi ovdje u Mostaru posebno zaslužujete jedan pozitivan iskorak, dogovor kojim će svi biti zadovoljni, kojim niko neće biti zakinut ni za minimum svojih prava.

 

Treba nam nova energija, znanje i poštenje, trebaju nam investicije, zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi, treba nam snažniji privredni rast, ubrzane reforme na euroatlantskom putu. Preduslov za to je unutrašnja integracija i novi bosanskohercegovački dogovor o strateškom programu za budućnost svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

 

Trebaju nam nove generacije koje neće biti otrovane nacionalizmom i manipulirane starim strahovima. Ne trebaju nam "dvije škole pod jednim krovom", ne treba nam segregacija. Moramo se izboriti da djeca i u nekim dijelovima entiteta RS ostvare sva svoja prava, da uče svoj bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta.

 

Jer, to im niko ne treba davati ni odobravati. To njima pripada po svim univerzalnim poveljama i domaćim zakonima. Mislimo danas i na njih, podržimo roditelje i učenike u Konjević Polju i Kotor Varoši da istraju u borbi za vlastito dostojanstvo i ponos.

 

Ali, isto tako, ono što tražimo za njih, moraju imati djeca na svakom kvadratnom metru Bosne i Hercegovine. Niko se u ovoj zemlji ne smije osjećati uskraćenim za svoja prava. Moderna Bosna i Hercegovina, koja će biti punopravna članica Evropske unije, mora uskladiti svoj obrazovni sistem sa evropskim standardima.

 

Obrazovanje je potrebno reformirati od najnižeg do najvišeg nivoa. Budućnost ove zemlje ovisi od novih i obrazovanih generacija. Kvalitetno obrazovanje nema alternativu. Nemojmo to nikada gubiti iz vida. U svim strategijama, projekcijama, planovima i budžetima posebno moramo voditi računa o ovim polazištima.

 

I još nešto na kraju želim istaći. Ne može biti sretna zemlja u kojoj učitelji i nastavnici štrajkuju za svoje plaće i za koru hljeba, a tek onda posvećuju pažnju učenicima. Moramo osigurati da učitelji i nastavnici, prosvjetni radnici uopće, imaju društvenu poziciju kakvu zaslužuju, dostojanstven život i osiguranu egzistenciju za sebe i za svoje familije.

 

Njihova je uloga veličanstvena i društveno nezamjenjiva. Još jednom čestitam vam svima otvaranje nove škole "Zalik" i želim vam puno zdravlja, sreće i lijepih trenutaka u ovom prekrasnom zdanju.

 

Hvala vam i svako dobro!