16. Aug. 2014.
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na svečanoj ceremoniji otvaranja 11. sportskih igara RVI FBiH u Bihaću
Poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji, dragi građani Bihaća, izuzetna mi je čast biti ovdje i s vama.

Pokroviteljstvo nad jednom ovakvom sportskom manifestacijom je nešto što sam prihvatio sa velikim zavoljstvom. Ogroman je doprinos ratnih vojnih invalida stvaranju države Bosne i Hercegovine. 

 

Savez ratnih vojnih invalida BiH na najbolji način štiti interese ovih ljudi i ja vam na tome čestitam. Želim da istrajete u vašem angažmanu, kao i da istrajete u zaštiti prava i digniteta boraca koji nisu žalili živote i zdravlje u odbrani domovine.

 

U okviru tog angažmana postoji jedan veoma važan segment, a to je psiho-fizička rehabilitacija u vremenu nakon rata. Osobe sa invaliditetom uzrokovanim borbom u ratu imaju potrebu da se u što značajnijoj mjeri vrate u "normalne" tokove života, i društvo je u obavezi da im to omogući. 

 

Svi moraju imati razumjevanja za Vas i probleme sa kojima se susrećete. Pomoći vama u takvoj rehabilitaciji je patriotska obaveza prvog reda. U suštini, naša zemlja na sve moguće načine treba sa oduži populaciji boraca koja je dijelove svog tijela uložila u odbranu Bosne i Hercegovine od agresije i genocida.

 

Rekreacija i sport poboljšava fizičku kondiciju ali i oplemenjuje i osnažava duh. Rekreacija i sport predstavljaju način za ostvarenje jasnih rezultata. Kroz sport i rekreaciju se stvara ambijent koji osobe sa invaliditetom imaju mogućnost većeg međusobnog povezivanja i povezivanja sa drugim ljudima, ali i ostvarenja sportskih rezultata. 

 

Razni bosanskohercegovački sportisti ostvaruju dobre rezultate: fudbaleri, košarkaši, rukometaši, teniseri, bokseri... Ali nikada ne smijemo smetnuti sa uma koliko radosti i ponosa su nam priuštili naši reprezentativci u sjedećoj odbojci. 

 

Ovi momci su kao osobe sa invaliditetom su uspjeli postati svjetski prvaci, evropski prvaci, dobitnici zlatnih medalja na paraolimpijskim igrama. Oni su naši najsiguniji pobjednici u međunarodnim takmičenjima. Na taj način su  proslavili boje naše zemlje i osigurali veliko poštovanje našeg naroda.  

 

Dragi prijatelji, sportske ekipe sedam kantonalnih strukovnih saveza će u duhu bratstva, prijateljstva i saradnje odmjeriti snage u dvanaest različitih sportskih disciplina. Podržimo ih u njihovim željama i naporima.

 

Budimo svjesni da svako okupljanje i druženje saboraca našeg odbrambenog i antifašističkog rata je uspjeh sam za sebe. Na taj način ne dopuštamo da se naša borba prepusti zaboravu. A to je način i da saborci jedni druge ne zaborave u izazovima i kušnjama koje nosi svakodnevni život. 

 

I u tom kontekstu su Sportske igre  RVI FBiH "Bihać 2014" kao 11. po redu su zaista uspjeh vrijedan svake pažnje i podrške. Na kraju želim istaći da sam uvjeren da će se naš herojski grad Bihać zasigurno pokazati kao izvrstan domaćin. 

 

Iskreno se zahvaljujem svim građanima Bihaća na gostoprimstvu i podršci u organizaciji ovih Sportskih igara. Neka pobjede najbolji. A svi neka budu zadovoljni i veseli.

 

Proglašavam 11. Sportske igre RVI FBiH „Bihać 2014“ otvorenim. 

 

Živi bili i svako dobro!