10. Jul. 2014.
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića nakon potpisivanja projektnog dokumenta "Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u Bosni i Hercegovini"
Proces pomirenja u bh. društvu je sigurno najbitniji temeljni proces na kojem se baziraju svi pozitivni procesi u društvu i u državi.

Ako on ide valjano i sve ostalo u ovoj državi i ovome društvu ide valjano. Ako on sporo ide ili je zaustavljen, on će se na takav način efektuirati i odraziti i na ostale procese. On teče spontano. 

 

Vidjeli smo u zlu koje nas je snašlo kroz poplave i klizišta prije par mjeseci pozitivne pomake u tom smjeru. Ljudi su pomagali, čitava sela su pomagala drugim selima, ne obazirući se na to da li su to građani iz njihove etničke grupe, njihove vjere i nacije.

 

Ovaj proces valja ubrzati. Dakle, Predsjedništvo BiH je odlučilo u tom smislu da bude katalizator da poveže državne organe sa nevladinim organima, intelektualce, mlade, ranjive grupe u Bosni i Hercegovini. Dakle, da napravi jednu platformu koja će omogućiti jedno ubrzanje ovoga procesa.

 

Cilj je stvoriti prostor za dijalog i ubrzati izgradnju mira u cijeloj zemlji, promovirati suživot i poštivanje različitosti. Također, kroz obrazovanje podržati veću društvenu koheziju i u tom smislu, kao što rekoh, napraviti jednu platformu dijaloga za BiH koja će povezivati donositelje odluka na višim nivoima, odnosno u Predsjedništvu BiH, građane i civilno društvo.

 

Predsjedništvo je u tom smislu zatražilo podršku Ujedinjenih nacija, a ja sam 2011. godine predložio ovakav projekt glavnom sekretaru Ban Ki-moonu koji je naišao na razumijevanje. 

 

Dogovorili smo prilikom njegove posjete Sarajevu u julu 2012.godine, a zatim je, prilikom susreta u New Yorku, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ponovo zatražio da se aktivnosti na izradi Projekta ubrzaju.

 

Danas imamo jedan kvalitetan Projekt pred nama. O detaljima će vas upoznati gosp. Afanasijev. Suradnici ispred UN-a će biti: UNDP, UNICEF i UNESCO. Korisnici će, kao što rekoh, biti mladi, roditelji, nastavnici, djeca u školama, aktivne osobe iz oblasti umjetnosti i kulture, civilno društvo, vjerski, poslovni lideri, marginalizirane grupe i zajednice. Poseban fokus će ići prema mladima.

 

Cilj Projekta je stvoriti postupak za povećano sudjelovanje građana u inicijativama izgradnje mira i promijeniti percepciju prema suživotu i poštivanju različitosti.