28. Jun. 2014.
Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića nakon koncerta Bečke filharmonije u Sarajevu
Najprije želim pozdraviti gospodu predsjednike koji su nam se danas u Sarajevu pridružili na ovoj manifestaciji mira. Zahvaljujem se Bečkoj filharmoniji na veličanstvenom koncertu koji su nam poklonili.

Radostan sam što danas iz Sarajeva šaljemo najljepše slike u Evropu i svijet, slike grada koji je samo prije dvadeset godina gorio u ratu trpeći barbarske napade i razaranja.

 

Sarajevo 1914. i Sarajevo 1992. – to je ram za sliku vremena ratova, rušenja i stradanja kojim je obilježen cijeli jedan vijek. Nećemo se baviti utvrđivanjem krivice za ono što se ovdje dogodilo prije 100 godina, jer nas to može odvesti u ćorsokak novih međusobnih optuživanja i sukoba. 

 

Nama nije cilj ispitivati historiju, tražiti krivce. O prošlosti kanimo govoriti samo u onoj mjeri u kojoj nam to može biti od pomoći da gradimo drugačiju budućnost. U ratovima su svi gubili, naročito na Balkanu kojim je ratni požar prošao tri puta, označio i početak i kraj 20. vijeka.

 

Ako se nešto dobro može izvući iz tog ponavljanog zla, onda je to više mudrosti i spremnosti da gradimo mir, da nakon vijeka ratova pokušamo ostvariti vijek mira. Nema adekvatnijeg mjesta od Sarajeva da ujedinjeni pošaljemo planetarnu poruku mira, tolerancije, zajedničkog prožimajućeg života i poštovanja drugog i drugačijeg.

 

Pomolimo se za duše desetina miliona nedužnih ljudi stradalih u sukobima koji su obilježili 20. vijek. Neka ovaj dan bude dan sjećanja na njih. Dan kada ćemo sami sebi reći da smo naučili historijske lekcije.

 

Vinston Čerčil je kazao da je "tragedija ovih prostora što uvijek proizvode više historije nego što mogu podnijeti". Upravo zbog te činjenice, i zbog bolnog historijskog iskustva, Bosna i Hercegovina treba ujedinjenu Evropu, Evropu mira, prosperiteta i saradnje.

 

Ona zaslužuje svoje mjesto u toj obitelji slobode i demokratije. Kao što i Evropska unija treba Bosnu i Hercegovinu kao simbol i jedinstven mikrokosmos u kojemu se moto savremene Evrope, „jedinstvo u različitostima“ baštini kao viševjekovna prvorazredna vrijednost.

 

Jedinstveno multietničko naslijeđe Bosne i Hercegovine je satkano kroz vijekove tolerancije, poštivanja, povjerenja i dostojanstvenog života svih njenih građana - bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

 

Zato ponovimo još jednom našu jedinstvenu poruku: Budimo glasnici vijeka mira u Evropi i svijetu! Hvala vam!