27. Jun. 2014.
Upošljavanje 300 osoba i 1.000 kooperanata
U svom govoru predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da je ovaj događaj izuzetna prilika da okupljeni predstavnici različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, međunarodne zajednice i stranih investitora iz Azerbejdžana, jedne nama prijateljske zemlje pošalju pozitivnu poruku o mogućnostima ulaganja u našu zemlju.

Poštovani prijatelji,

 

nalazimo se u općini Doboj koja je jedna od najpogođenijih u nedavnim poplavama koje su zadesile našu zemlju. Devastirane su putne komunikacije, zgrade, fabrike, škole, bogomolje, poljoprivredna gazdinstva. 

 

Ogromne štete koje su pričinjene neće biti lako sanirati, ali ćemo učiniti sve da nađemo načine i sredstva da to učinimo. Sa ovog mjesta pozivam prijateljske Vlade iz svijeta, kao i različite međunarodne asocijacije i organizacije da uzmu učešća u donatorskoj konferenciji koja će se 16.07. 2014. održati u Briselu. 

 

Ova donatorska konferencija će biti zajednička za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i vjerujemo da će poslužiti kao dokaz da naš region nije zaboravljen. Evropska unija će nam pomoći i to je dokaz nikakve barijere za iskazivanje humanosti i solidarnosti u Evropi ne postoje. Posebno ne one administrativne! 

 

Pored angažmana na saniranju šteta nastalih nedavnim poplavama svi mi moramo ulagati maksimalne napore u ozdravljenje ukupnih odnosa u zemlji i obnovu ekonomije. Privlačenje investicija iz svijeta, ali i efikasnije korištenje raspoloživih domaćih potencijala je nešto na čemu moramo istrajavati. 

 

Prvenstveno moramo prestati sa jalovim prepirkama. Moramo naći načina da se dogovaramo, da ne provociramo jedni druge radi jeftinih političkih poena za koje je čak upitno mogu li se više i dobiti na taj način. Na nama je da izaberemo put kojim ćemo krenuti. Ali, moramo biti svjesni da je svaki put kojim krenemo zajednički. 

 

Svi narodi koji ovdje žive vjekovima, jedni sa drugima će nastaviti da žive na ovom istom prostoru. Hoćemo li biti sretni, ili ne dao Bog ponovo patiti u tom zajedničkom življenju naš je izbor. Ako budemo pametniji, ako budemo više ljudi, ako svi spoznamo greške iz prošlosti, naša budućnost može biti svijetla, onakva kakvu svako od nas priželjkuje svojim potomcima.  I to ovaj „Projekt povjerenja“ naših prijatelja iz Azerbejdžana želi posvjedočiti.

 

Dragi prijatelji,

 

ponosan sam na poseban i prijateljski odnos koji imam sa Predsjednikom Republike Azerbejdžan gosp. Ilham Alijevim. I naši očevi su bili prijatelji. Predsjednik Alijev je prijatelj svih naroda i zemalja našeg regiona. 

 

To je općepoznato i  dokazano. Azerbejdžan je do sada donirao velika sredstva u različite humanitarne projekte u Bosni i Hercegovini i regionu u kojem je prisutan i sa investicijama vrijednim svake pažnje. 

 

U razgovorima koje sam vodio sa Predsjednikom Alijevim i njegovim saradnicima, poput uvaženog ambasadora Hasanova, zamolio sam da Azerbejdžan učini investiciju u Bosni i Hercegovini koja ne bi imala samo ekonomsku logiku, već koja bi imala i karakter povezivanja naših građana različitih nacionalnosti. I tako smo zajednički došli na ideju čiju implementaciju danas započinjemo. 

 

U Doboju započinjemo projekt koji će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta, razvojem poljoprivrede u ovom mikroregionu, i povećanjem ekonomskog rasta BiH. U početku će u ovoj firmi raditi 300 osoba, a očekuje se da će preko 1.000 kooperanata doprinositi njenom razvoju kada sve bude gotovo. 

 

Projekt će pomoći održivi povratak, suživot i zapošljavanje. Projekat predviđa ulaganja u iznosu od respektabilnih 40 miliona eura, a u toku njegove realizacije na najbolji način će se iskoristi znanje i stručnost projektantskih i građevinskih kompanija iz Bosne i Hercegovine. 

 

Osigurati će se otkup i plasman proizvoda za ogroman broj poljoprivrednih proizvođača ovog dijela naše zemlje. Građani svih nacionalnosti iz oba entiteta će imati direktne koristi od uspjeha ovog projekta. Zbog svega toga je „Projekat povjerenja“ dobio podršku UN i na tome smo zahvalni.

 

Dragi prijatelji,

 

svako novo radno mjesto u Bosni i Hercegovini predstavlja dobrobit za sve nas. Svaka zasijana oranica također. Svako nanovo uspostavljeno povjerenje i prijateljstvo je pobjeda svih nas. 

 

"Projekt povjerenja" Azerbejdžana i UN u Doboju je upravo takva pobjeda. U to ime zahvaljujem se azerbejdžanskom narodu i Vladi. Čestitam glavnom investitoru, firmi „BENKONSBOSNA“ koja je dijelom velike grupacije „Gilan Holding“, i njenom direktoru gosp. Elin Zalovu, uz želje za sretan početak i uspješnu realizaciju ovog važnog investicijskog poduhvata.