13. Maj. 2014.
Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Republike Turske Abdullahom Gülom
U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i u lično ime, želim da zahvalim predsjedniku Gülu i Vladi Republike Turske na izuzetno srdačnoj dobrodošlici i toplom gostoprimstvu.

Današnja posjeta i razgovori koje sam imao s predsjednikom Gülom i premijerom Erdoğanom su snažna potvrda izvanrednih prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske.

 

Predsjednik Gül i ja smo upravo imali izuzetno prijateljski, iscrpan i produktivan razgovor o ukupnim odnosima naše dvije zemlje. Razmijenili smo mišljenja o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Turskoj, te o nizu pitanja od međunarodnog značaja, uključujući i situaciju u Ukrajini.

 

Odnosi između Republike Turske i Bosne i Hercegovine razvili su se u višedimenzionalno partnerstvo. Turska obnavlja porušene mostove na Balkanu – i one prave, poput mostarskog i višegradskog, ali i one duhovne i političke mostove među ljudima i narodima. Turska diplomatija ima posebnu zaslugu za dostignuti stepen saradnje između Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naročit napor ste uložili na uspostavi dijaloga na relaciji Sarajevo - Beograd, kroz trilateralni mehanizam koji je Turska pokrenula, a koji ste Vi, predsjedniče Gül, mudro predvodili.

 

Turska pruža neupitnu podršku demokratskom razvoju i reformskim procesima koji Bosnu i Hercegovinu vode u Evropsku uniju i NATO. Turska diplomatija, predvođena ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutoğluom, je dala neizmjernu podršku Bosni i Hercegovini u savladavanju prepreka s kojima smo se suočavali, uključujući i ogromnu zaslugu za naš ulazak u Akcioni plan za članstvo.

 

Turska je značajno doprinijela i razvoju Bosne i Hercegovine putem svojih investicija i raznih oblika razvojne pomoći. Impresivan je spisak projekata – preko 130 – koje je turska vlada u posljednje tri godine realizirala preko turske državne agencije za razvoj TIKA u Bosni i Hercegovini.

 

Želim ovom prilikom posebno istaknuti i zahvaliti za kreditnu liniju koju je Republika Turska dala Bosni i Hercegovini u iznosu od 100 miliona evra, za razvoj poljoprivrede u funkciji održivog povratka protjeranog stanovništva. Do sada plasirana kreditna sredstva dala su dobre rezultate koji se ogledaju u otvaranju preko 2.000 novih radnih mjesta, stvaranju jednog novog privrednog ambijenta u povratničkim sredinama kroz direktnu podršku za preko 3.000 povratničkih domaćinstava. 

 

Veoma nam je drago da veliki broj turskih studenata, zajedno sa bosanskohercegovačkim studentima, uspješno studira na turskim univerzitetima u Sarajevu.

 

Intenzitet odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske se ogleda i u činjenici da je Bosna i Hercegovina sa Republikom Turskom potpisala najveći broj bilateralnih sporazuma.  Bezvizni režim, koji je na snazi između naše dvije zemlje, funkcioniše odlično i daje ogroman doprinos saradnji na turističkom, kulturnom i obrazovnom planu.

 

Izuzetno smo zadovoljni i saradnjom naše dvije zemlje na multilateralnom planu, jer imamo izvrsnu uzajamnu podršku u međunarodnim tijelima.

 

Bоsna i Hеrcеgоvina s vеlikоm pаžnjоm i zаbrinutоšću prаti razvoj situacije u Ukrajini.  Izrаžаvаmo оčеkivаnjе dа će do rјеšеnjа ove krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа, nа оpćеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа.

 

Posebnu pažnju u današnjim razgovorima smo posvetili jačanju ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Turske. Postoje brojne prednosti i pogodnosti zajedničkog investiranja u infrastrukturu, industrijsku proizvodnju, poljoprivredu, energetski sektor, turizam, obrazovanje i zdravstvo.

 

Vlada Republike Turske donijela je odluku da turskim kompanijama koje investiraju u Bosnu i Hercegovinu osigura iste podsticaje i olakšice koje dobijaju kada investiraju u Turskoj.  Ova odluka će biti značajan dodatni impuls turskim kompanijama za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, i ja želim i ovom prilikom da zahvalim turskoj vladi na donošenju ove važne odluke. 

 

Maloprije, u prisustvu predsjednika Güla i mene, potpisana su dva memoranduma o razumijevanju: jedan između Generalnog direktorata turske elektromašinske industrije Temsan i Energoinvesta, a drugi između Željeznica Republike Turske i Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Energoinvest je jedna od rijetkih firmi u svijetu koje posjeduje tehnička rješenja i know-how za proizvodnju visokonaponske električne opreme, naročito visokonaponskih prekidača napona od 110 kV do 420 kV. Cijeneći sve veću potražnju za električnom energijom u Republici Turskoj i Bosni i Hercegovini, kao i regiji i svijetu, Energoinvest i Temsan su odlučili da udruže snage kako bi osvojili vodeći položaj u proizvodnji visokonaponske električne opreme na svjetskom tržištu. Njihova namjera je da zajedno investiraju u proizvodnju visokonaponske električne opreme tako što će da udruže znanja, kapacitete i mogućnosti da pokrenu zajedničku proizvodnju visokonaponskih prekidača u Sarajevu i Ankari. 

 

Uzimajući u obzir višegodišnju saradnju i postojeće partnerske aktivnosti, Željeznice Republike Turske i Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine su potpisali Memorandum o proširenju saradnje na poljima projektovanja i proizvodnje modernih elektromotornih i dizelelektričnih vozova. Željeznice Republike Turske imaju potrebu i interes za uvođenje u promet velikog broja savremenih elektromotornih i dizelelektričnih vozova u saobraćaj u Turskoj. U Bosni i Hercegovini postoji čitav niz preduzeća u elektromašinskoj i metalskoj industriji, koja mogu kvalitetno proizvoditi razne komponente za te vozove. Također, postoji mogućnost i interes za zajednički nastup na trećim tržištima. 

 

Vjerujem da će u budućnosti biti sve više sličnih projekata kao što su ova dva i da je ovo tek dobar početak.  

 

Republika Turska je u protekloj deceniji ostvarila ogromne uspjehe koji su vašoj zemlji vratili snagu i poziciju na svjetskoj sceni koju ona zaslužuje. Jaka i stabilna Turska u najboljem je interesu Bosne i Hercegovine i cijele naše regije. Uvjeren sam da ćete i dalje nastaviti s vašim pozitivnim odnosom, ne samo prema Bosni i Hercegovini, nego i cijeloj našoj regiji.

 

Hvala!