23. Apr. 2014.
Obraćanje Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića - Konferencija „Social Media: Impact for Partners“
Uvažene ekselencije, dame i gospodo, dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo.

Istinsko mi je zadovoljstvo prisustvovati jednom ovako značajnom skupu. Više od 150 sudionika iz 20 država članica i partnera NATO je siguran znak da je ova tema u današnjem svijetu veoma značajna.

 

Zahvaljujem NATO Odjeljenju za javnu diplomaciju na odluci da ovu konferenciju organizira u našoj zemlji. Na ovaj način je jasno iskazano povjerenje u Bosnu i Hercegovinu kao pouzdanog i značajnog partnera, te buduću članicu NATO.

 

Poštovani prijatelji, ubijeđen sam da je tema konferencije pravodobna i izuzetno korisna. Ne smijemo zanemariti činjenicu u kojoj su mjeri društvene mreže i socijalni mediji sudjelovali u promjenama društvene realnosti u raznim zemljama svijeta. Realnosti koja je prije samo nekoliko godina izgledala nepromjenljiva.  

 

Inače, kada je o mojoj zemlji riječ - želim istaći da Institucije Bosne i Hercegovine pridaju veliki značaj redovnom i transparentnom informiranju javnosti o bosanskohercegovačkoj integraciji u NATO. Posebno želimo objasniti javnosti prirodu ove asocijacije, sudjelovanje BiH u razvoju NATO partnerskih politika, kao i kontribuciji Bosne i Hercegovine operacijama očuvanja mira. 

 

Mi se ne želimo zadovoljiti samo time, već uvjeriti sve naše građane o koristi integracije u ekskluzivni klub najrazvijenijih i najnaprednijih država, koje preko načina svog funkcioniranja, kriterija, i što je najvažnije zajedničkih vrijednosti, svakodnevno pokazuju zbog čega je ovaj cilj poželjan, ali i nesumnjivo dostižan za Bosnu i Hercegovinu.

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2003. godine dokumentom „Opšti pravci i prioriteti za provođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine“ definisalo približavanje Evropskoj uniji i NATO-u kao strateške ciljeve Bosne i Hercegovine. 

 

Bosna i Hercegovina je 2006. godine i formalno pristupila NATO programu Partnertsvo za mir. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2009. godine predalo zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO kao posljednju fazu prema punopravnom članstvu.

 

Na žalost, jedan dio političkog establišhmenta u Bosni i Hercegovini ignoriše odluke Predsjedništva BiH i namjerno usporava naše približavanje ovom značajnom vojno-političkom savezu. Zbog toga već godinama nismo u stanju ispuniti jednu tehničko-pravnu normu kao što je registracija 63 perspektivne vojne lokacije na Ministarstvo odbrane BiH, a to je preuslov za MAP. 

 

Sa ovog mjesta želim da poručim da većinska Bosna i Hercegovina želi biti dijelom NATO saveza, i na ostvarenju tog cilja će istrajati bez obzira na sve. Na koncu, želim istaći da smo i pored izazova sa kojima smo suočeni na putu naše integracije u NATO veoma ponosni na naš doprinos kroz učešća u NATO vođenim operacijma podrške miru. Za našu zemlju je veliko dostignuće činjenica da smo od korisnika postali faktor sigurnosti u svijetu. 

 

Dragi prijatelji, prirodni korisnici i kreatori sadržaja na društvenim mrežama su mladi ljudi koji pomoću relativno novog spektra društvenih mreža  veoma hrabro formuliraju, artikuliraju i zastupaju svoje stavove. 

 

Upravo zbog toga je potrebno da se i preko ovih komunikacijskih kanala, čiji broj korisnika iz godine u godinu eksponencijalno raste,  na istinit i transparentan način predstavi i objasni  politika samih NATO članica i zemalja partnera kao što je Bosna i Hercegovina.  

 

Informirana i samopouzdana javnost, koja se ne ustručava postavljati prava pitanja jedan je od preduvjeta da bi te vrijednosti uhvatile dubok korijen i na našem tlu. Ona je najbolja brana od svih pokušaja zloupotrebe i nametanja krivih tema koje nam se često imputiraju.

 

Uvjeren sam da ćete u naredna dva dana veoma stručno obraditi sve aspekte ove teme i iznaći načine na najboljeg komuniciranja svojih poruka javnosti preko društvenih mreža i savremenih web tehnologija. U današnjem svijetu je to izuzetno bitno. Želim vam uspjeh u radu. Živjeli!