04. Apr. 2014.
Obraćanje Bakira Izetbegovića na konferenciji „Europske vrijednosti i europski identitet: Kompas za političku saradnju u Bosni i Hercegovini“
Poštovani predsjedniče Europske narodne stranke, predsjednici Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa, Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske demokratske zajednice 1990, dame i gospodo, cijenjeni prijatelji, zadovoljstvo mi je biti ovdje sa vama.

Ovaj skup bi mogao biti upamćen kao prekretnica na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Danas ćemo odavdje poslati poruke međusobnog razumijevanja, uvažavanja i zajedničkog djelovanja u skladu sa europskim vrijednostima koje dijelimo. Zahvaljujem se Europskoj narodnoj stranci i Fondaciji Konrad Adenauer za organizaciju ovog skupa.

 

Bosna i Hercegovina je po svom duhu istinska europska zemlja. Njena jedinstvena raznolikost satkana je kroz stoljeća zajedničkog života nevjerovatne mješavine naroda, vjera i kultura. Uvjerit ćete se u to boraveći u ovom gradu, čiji stanovnici su stoljećima živjeli u harmoniji, pomažući jedni drugima u izgradnji bogomolja, koje se skoro fizički dodiruju i oslanjaju jedna na drugu.

 

Bosna je jedno od onih mjesta na zemaljskoj kugli na kome se zapliću i raspliću mnogi geopolitički, historijski, kulturni i vjerski odnosi i interesi.Zato ona nosi teško breme historije. A posljednjih stotinu godinu se s pravom mogu nazvati stoljećem ratova i nasilnih tranzicija. Narodne stranke, čiji predstavnici su ovdje okupljeni, nastale su u jednom od najtežih perioda naše novije istorije.One su u tom vremenu štitile i artikulirale interese vlastitih naroda kako su znale i umjele.Historija će presuditi da li su mogle bolje.

 

Među nama postoje različita mišljenja o tom vremenu. O tim viđenjima prošlosti se nećemo moći dogovoriti. Ali, važnije je da se dogovorimo o budućnosti. A to – uvjeren sam – možemo! Izgradnja europske budućnosti je jasno iskazana želja i vitalni interes svih u ovoj zemlji. Integracija u Europsku uniju jedina je realna platforma na kojoj možemo osigurati dugoročnu stabilnost i prosperitet.  Naš je apsolutni interes biti dijelom zajednice uređenih država među kojima vlada mir, razumijevanje i kultura dogovaranja. Proces prilagođavanja europskim standardima je najbolje oruđe za reforme kojima ćemo postići uređeno društvo i državu.

 

No, unatoč iskazanoj želji i prepoznatom interesu, u posljednjim godinama došlo je do zastoja integracijskih procesa – i naša zemlja sve više zaostaje u odnosu na zemlje regiona. Pitanje koje je pred nama i na koje moramo dati odgovor glasi: Kako prevazići ovaj zastoj i krenuti brže naprijed na evropskom putu? Prije svega, mislim da se moramo istinski okrenuti i posvetiti budućnosti. Naša zemlja ima realne pretpostavke da u kratkom vremenu napravi veliki napredak. Za to nam je potrebna politička volja i povjerenje . A povjerenje možemo graditi samo međusobnim uvažavanjem, zajedničkim djelovanjem, iskrenom i intenzivnom komunikacijom i saradnjom.

 

Moramo prestati povlađivati jeftinom populizmu, prevazići uske interese i izaći iz potrošenih političkih šablona. Moramo pravilnije tumačiti interese onih koje predstavljamo, biti mudriji, odgovorniji i spremniji da učimo iz prijašnjih grešaka.Da bismo gradili budućnost, moramo praviti kompromise. Mnogi na Balkanu spremnost na kompromis vide kao slabost. Ali, upravo suprotno je istina.  Kompromis zahtjeva hrabrost. Zajedničku budućnost u ovoj zemlji možemo graditi samo putem dogovora koji uvažavaju interese i prava države, sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina.

 

Historija nas uči da Bosna i Hercegovina ide naprijed samo onda kada se svi u njoj osjećaju komotno. Zato buduće reforme u ovoj zemlji ne treba da idu niti u pravcu centralizacije, niti u pravcu decentralizacije, već u pravcu harmonizacije i koordinacije. Političke procese moramo voditi na takav način da svi narodi ove zemlje budu na dobitku. Jer svaki korak naprijed moguć je samo ako je u zajedničkom interesu. 

 

Zajednička izjava koju će naše stranke danas potpisati predstavlja upravo jedan takav korak.Ona u sebi sadrži sve principe o kojima govorim.  Ovom izjavom otvaramo novo poglavlje u saradnji naših stranaka na izgradnji zajedničke budućnosti. Naši građani žele funkcionalnu državu u kojoj vladaju pravo i razum.Žele socijalnu pravdu i ekonomski prosperitet.I opravdano su nezadovoljni trenutnim stanjem. Mada je mnogo urađeno u proteklih 18 godina, moglo se i moralo uraditi više. Bilo je grešaka i propuštenih prilika. Iskazano nezadovoljstvo građana je upozorenje da se stvari moraju ubrzano mijenjati.

 

Prestanimo gubiti vrijeme na prepirke o nerealnim scenarijima i zahtjevima koje neće prihvatiti druga ili treća strana među nama.Postoji samo jedan realan put u budućnost.A to nije put podjela, disolucija i dezintegracija, već put povezivanja, saradnje i integracija.

 

Pozivam vas stoga da se posvetimo poslu koji će svima donijeti napredak, od kojeg će svi građani imati mjerljivu ekonomsku i socijalnu korist.Okrenimo se ozbiljnoj debati o ekonomskom razvoju, privlačenju stranih investicija, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju životnog standarda naših građana, a pogotovo najugroženijih socijalnih kategorija.Posvetimo se vođenju odgovorne ekonomske politike, izgradnji racionalnog administrativnog aparata koji služi potrebama građana.

 

Moramo krenuti u odlučan obračun sa kriminalom i korupcijom, izvršiti reviziju privatizacije, biti efikasniji u naplati poreza i doprinosa, ostvariti uštede kroz smanjenje troškova i obima javne administracije, osloboditi neiskorišteni kapital iz javnih preduzeća. A zatim ta sredstva usmjeriti – u vidu direktnih grantova i povoljnih kredita – u razvojne projekte u oblastima u kojima imamo potencijal i komparativne prednosti.Naročito je važno da se fokusiramo na razvoj poduzetništva i pokretanje malih i srednjih preduzeća, jer su ona najbolji generator ekonomskog razvoja i kreiranja radnih mjesta.

 

Što se tiče europskih integracija, osnovni zadatak je da adekvatno i trajno kapacitiramo institucije da vode proces pristupanja Europskoj uniji.  Dejtonski ustav to nije učinio, jer mu to nije ni bio cilj. Iako smo se tome nadali, dosadašnja iskustva pokazuju da se taj nedostatak ne može popraviti kroz sam proces pristupanja.

 

Pri implementaciji skoro svakog europskog uvjeta ili obaveze nastajali su sporovi između različitih nivoa vlasti o tome ko je za šta nadležan i ko će šta da uradi.  Europa od nas očekuju da komuniciramo jednim glasom.  A preduslov za to je da ta komunikacija bude prethodno usaglašena u okviru domaćih institucija. 

 

Kompleksna organizacija naše države pokazala se kao ozbiljan izazov  u procesu unutrašnjeg usaglašavanja. Stoga je od ključnog značaja da u narednom periodu unutar postojećih institucija uspostavimo efikasan mehanizam za trajno rješavanje sporova i koordinaciju europskih poslova.  Taj mehanizam mora uvažiti Dejtonski ustavni poredak i biti njegova nadopuna, a ne njegovo rastakanje.

 

Primarna odgovornost je naravno na domaćim političkim akterima.Ali, potreban je i odlučniji, politički pristup Europe koji uvažava specifičnosti Bosne i Hercegovine.Mi ne tražimo spuštanje ljestvice.  Tražimo snažniju podršku da pređemo ljestvicu.Ne tražimo ustupke ili prečice, niti tražimo izmjenu uvjeta i obaveza. Jasno nam je da moramo prihvatiti sva pravila u pravnoj stečevini Europske unije. 

 

Međutim, ono što može da bude predmet jednog elastičnijeg pristupa jeste kada i kako ćemo da ispunimo te uvjete.Treba početi sa onim obavezama koje u ovom trenutku možemo ispuniti, oko kojih možemo postići dogovor.A, one teže, komplikovanije treba ostaviti za kasnije.

 

Europska unija može pokazati fleksibilnost i napraviti dinamiku koja će nam omogućiti da prevaziđemo postojeći zastoj i ubrzamo proces pristupanja. Bosna i Hercegovina to zaslužuje. 

 

Cijenjeni prijatelji iz Europe i Bosne i Hercegovine, najteža dionica na putu oporavka ove zemlje je iza nas. Nastavak tog puta zahtjeva promjenu odnosa i pristupa – i nas u Bosni i Hercegovini, i naših prijatelja diljem Europe. Mi koji smo ovdje okupljeni dijelimo sličnu viziju budućnosti – a to je stabilna, prosperitetna, demokratska Bosna i Hercegovina koja je članica Europske unije.

 

Uvjeren sam da imamo dovoljno mudrosti i europskog načina razmišljanja da savladamo izazove koji su pred nama. Zadatak ove generacije političkih lidera su očuvanje mira, unutrašnje i vanjsko integriranje Bosne i Hercegovine. Duboko vjerujem da smo svi toga svjesni. I sposobni da tu misiju ispunimo. Hvala Vam.