20. Dec. 2013.
Obilježavanje 20. godina rada Asocijacije „Fatma“ BiH: Obraćanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića
Cijenjena predsjednice i aktivistice Asocijacije „Fatma“, poštovane gošće i gosti, Es-selamu alejkum i dobar vam dan!

Veliko mi je zadovoljstvo biti danas sa vama da zajedno svečano obilježimo dvadesetu godišnjicu djelovanja Asocijacije „Fatma“ Bosne i Hercegovine.
Ime Fatma u svom korijenu ima dva značenja – suzdržanost i odricanje, a moto asocijacije „Fatma“ na najviši pijedestal uzdiže majku i njenu veličanstvenu ulogu u društvu i životu čovjeka.
Prvi predsjednik Stranke demokratske akcije i prvi predsjednik neovisne Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, je upravo zbog ovog opredjeljenja, snažno podržavao rad „Fatme“.
Citirat ću par misli koje je on zapisao o ulozi majke:
„...Muškarci postižu uspjehe na raznim poljima, ali ženama je dato nešto mnogo značajnije – bez njih bi se ugasilo čovječanstvo....“Zakon majčinstva, kao vrhunskog i prvenstvenog opredjeljenja žene, postavila je sama priroda prije svakog ljudskog zakona...““... Samo kao majka, žena ima ima apsolutnu i nezamjenjivu vrijednost. Niko ko ne uvažava ženu kao majku ne može doprinijeti njenom većem poštivanju i značaju, jer majčinsko pravo je ne samo neprikosnoveno, nego i najstarije pravo za koje zna čovječanstvo...“
Fatma u svojoj suštini još znači i – nesebična i požrtvovana zaštitnica djeteta i porodice kao temeljne vrijednosti zajednice.
Vrijedne i tihe, članice bosanske Asocijacije „Fatma“, u protekle dvije decenije svojim humanim radom su opravdale to ime dajući značajan doprinos oporavku naše teško ranjene zemlje i naroda.
Još u toku agresije na našu zemlju i, odmah potom, u godinama neposredno poslije rata, u fokus svoga djelovanja „Fatma“ je stavila djecu šehida i poginulih boraca, djecu povratnika, šehidske familije koje su ostale bez svojih hranitelja, djevojke i žene koje su doživjele duboke ratne traume.
Njene članice činile su sve što je bilo u njihovoj moći da rane manje bole, da u granicama svojih mogućnosti pomognu onima kojima je pomoć u teškim trenucima bila najpotrebnija.
Često su bile jedini oslonac najslabijima i najranjivijima.    
 A to, u postkonfliktnom vremenu, u srušenim, spaljenim i osiromašenim gradovima i selima, nije bilo nimalo lahko.  
Zato našim sestrama iz Asocijacije „Fatma“ dugujemo iskrenu zahvalnost.
Uvažene dame i gospodo,
„Fatmu“ s punim pravom zovemo biserom SDA - SDA i Asocijajcija „Fatma“ su jedno i neodvojivo i bit će tako, akoBogda, i ubuduće.
Naš rad će se i dalje međusobno prožimati i dopunjavati.
Uvjeren sam da će te aktivnosti, uz još snažniju društvenu podršku, biti intenzivnije i masovnije.
Najteža vremena su iza nas, onu težu istorijsku uzbrdicu smo savladali.
Ali, ostaje nam još mnogo posla, prvenstveno onog nedovršenog političkog.
Uz to, ništa manje važno, paralelno moramo nastaviti izgrađivati zdravo društvo boreći se protiv svih pošasti koje destruktivno utječu na našu djecu i porodice – protiv narkomanije, prostitucije, alkoholizma, razvrata, nasilja i kriminala...  
Bosna i Hercegovina u globalnom poretku ne može biti izolirani otok. Ona je kao i sve ostale zemlje izložena različitim formama socijalnih devijacija.
Zato je djelovanje Asocijacije „Fatma“ i dalje od krucijalne važnosti, a upravo njen program treba sistemski podržati.
Bez zdrave i snažne porodice, zasnovane na poštovanju naših tradicionalnih vrijednosti,nijedna država nema izglednu budućnost.
Očuvanje i zaštita porodice, kvalitetan odgoj i obrazovanje djece – od predškolskog uzrasta do punoljetstva  - to i dalje moraju biti  naši nacionalni prioriteti i suštinska polja zajedničkog djelovanja.    
I još nešto na kraju.
Ima jedna činjenica koju često konstatiramo, a malo činimo da je promijenimo.
To je očigledan nesrazmjer, debalans na štetu žena u politici, odnosno, da budem precizniji,  na pozicijama gdje se donose najbitnije odluke.
Muškarci i dalje dominiraju u parlamentima, vladama, na direktorskim pozicijama u državnim kompanijama.
Pošto smo mi u SDA u svemu dobrom lideri u našoj zemlji, trebamo biti lideri i u ispravljanju ove nepravde i već od narednih izbora učiniti sve da naše stranačke kolegice budu zastupljenije na izbornim listama i na budućim odgovornim funkcijama.

Hvala vam i puno sreće i zdravlja u budućnosti! Živjeli!