10. Maj. 2011.
Vrijeme je da se Balkanci iščupaju iz okova nepovjerenja

Član Predsjedništva Bakir Izetbegović za TANJUG

Član Predsjedništva Bakir Izetbegović u intervju za Tanjug komentarisao je probleme koji potresaju Bosnu i Hercegovinu, ali i temelje Dejtonskog sporazuma. Komentarišući referendumsko pitanje i odluke visokog predstavnika za koje Milorad Dodik tvrdi da su protuzakonite Izetbegović je istakao da nije čuo da se odluke visokog predstavnika dovode u vezu sa navodnom majorizacijom BiH sa bošnjačke strane. Osvrnuo se na Dodikove tvrdnje da se državni sud i tužilaštvo bave samo Srbima, da je nesrazmjerno više presuda za ratni zločin izrečeno Srbima nego Bošnjacima ili Hrvatima, da su te institucije ustanovljene na nelegalan način, na što je kazao kako su za zakone kojim su Sud i Tužilaštvo formirani  glasali i parlamentarci iz RS i vjerovatno svi iz SNSD, a što se tiče nacionalnog nesrazmjera u procentu izrečenih presuda, to je samo logičan rezultat onoga što se u BiH dešavalo tokom rata.

 

“Pobijeno je skoro devet hiljada Srebreničana, preko dvanaest hiljada Sarajlija, hiljade Vlaseničana, Brčaka, Prijedorčana. Takve masovne zločine je počinila samo vojska bosanskih Srba, i vrijeme je da se sa tom istinom Srbi suoče. Normalno, bilo je zločina na svim stranama, ali ni sličnih ovima koje sam pobrojao. Eventualna istrajnost u namjeri da se referendum ipak održi će neminovno odvesti Republiku Srpsku u sudar sa međunarodom zajednicom, vjerovatno u izolaciju, u dalje pogoršanje životnih prilika i životnog standarda građana u RS”, istakao je Izetbegović.

 

Bez obzira na  trenutnu situaciju, Izetbegović smatra da se ipak može naći način da se prevladaju unutrašnje političke teškoće. “Pravilnim iščitavanjem svačijeg interesa u Bosni i Hercegovini, pa i srpskog. Srbi dominiraju na skoro polovici bosanskog teritorija, drže dobar dio upravljačkih poluga u državnim institucijama, bukvalno se ništa ne može učiniti mimo njihove volje, pa zašto ne bi, zajedno sa ostalim Bosancima i Hercegovcima uživali u dobrobiti članstva u Evropskoj  uniji? Zašto odbiti značajna sredstva predpristupnih fondova, mogućnost da nam se djeca školuju na najboljim univerzitetima diljem EU, trgovačke i druge olakšice? I šta to gube sa prihvatanjem jedne adrese ako na toj BiH adresi stanuje premijer Srbin, komandant vojske Srbin, direktor sigurnosne agencije Srbin? Ne gube ništa, dobivaju! Ali gube itekako ako koče taj put, ako uzrokuju sigurnosnu i ekonomsku krizu, ponovni sudar sa međunardnom zajednicom, eventualne konflikte unutar zemlje. Izetbegović je, ovom prilikom, demantirao da se na sastanku u Karađorđevu raspravljalo o islamskim zajednicama u Sandžaku. Raspravljalo se, kako kaže, o opštoj ravnopravnosti sandžačkih Bošnjaka i zaostajanja tog kraja u razvoju infrastrukture i ekonomije.

 

Član Predsjedništva tvrdi kako se nije raspravljalo o Zilkiću i Zukorliću, izboru reisa i sličnim problemima, kako su pisali ovdašnji mediji, već o nezaposlenosti u u Novom Pazaru čija stopa iznosi oko pedeset posto, a upravo u tom gradu osamdeset posto stanovništva čine Bošnjaci. Samo trideset posto njih je zaposleno u policiji, sudstvu i tužilaštvu.

Bakir Izetbegović je takođe naglasio da nema relevantnog bošnjačkog političara koji će nakon ukinuća Herceg-Bosne i razbijanja tzv. hrvatske samouprave pristati na razgovore o daljoj teritorijalnoj podjeli BiH, odnosno podjeli Federacije.

 

“Te linije podjela su pokušali iscrtati oružjem, zločinima, konc-logorima, pa nisu uspjeli. Ne razumijem  kako uopšte mogu pomisliti da će ih dobiti u miru, olovkom”, rekao je Bakir Izetbegović.

On je kazao da je konačno došlo vrijeme da se i Balkanci konačno iščupaju iz okova nepovjerenja, strahova i osveta.

“Neki Srbi još uvijek ratuju sa Turcima, a Turci otišli sa Balkana prije 130 godina. Pamte bitku koju su izgubili prije šest vijekova, slave je! Čemu to, ko to još radi? Pogledajte kakve su ratove vodili drugi narodi, Nijemci i Francuzi recimo, ili Amerikaci i Japanci, pa danas sarađuju ili čak žive u državnim asocijacijama. Turci nude saradnju, pomirenje, investicije, izgradnju, ne vidim, zaista, u čemu je problem”, zaključio je Izetbegović.

 

Član Predsjedništva  za kraj je naglasio kako je vrlo važno da Srbi  Bošnjacima trebaju omogućiti ono što su omogućili sebi. Budući da imaju patrijarha u Beogradu čije se duhovne ovlasti protežu i na Srbe prečane, odnosno one koji žive u Bosni i Hercegovini, tako i Bošnjaci na prostoru bivše Jugoslavije trebaju imati jedinstvenu islamsku zajednicu sa reisom u Sarajevu.(TANJUG, maj 2011.)