16. Sep. 2013.
Obraćanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na svečanosti polaganja kamena temeljca za Islamski kulturni centar i džamiju u Ljubljani, subota 14.9.2013.
Poštovana premijerko Bratušek, gradonačelniče Janković, monsinojore Glavan, ministre Al-Kuwari, uvaženi reisu-l-ulema Kavazović, muftija Grabus, dragi prijatelji,
Esselamu alejkum i dobar vam dan!
Sretan sam što danas prisustvujem ovoj izuzetnoj svečanosti dijeleći radost sa Bošnjacima i svim muslimanima Ljubljane i cijele Slovenije koji će uskoro dobiti svoj dom - moderan Islamski kulturni centar i džamiju.
Nije ovo poseban dan samo za muslimane, ovo je izuzetno značajan datum za građane evropske Slovenije opredijeljene za demokratiju, uvažavanje različitosti, poštovanje temeljnih ljudskih prava i sloboda.
Hvala Republici Sloveniji, hvala gradu Ljubljani što su podržali projekat dajući potrebne dozvole i saglasnosti za gradnju ovog zdanja.
Hvala svim ljudima dobre volje, vladama prijateljskih država i organizacijama koji svojim angažmanom, svojim dobrovoljnim prilozima i donacijama pomažu muftiji Grabusu i njegovim saradnicima u ovom historijskom projektu.
Izraze posebne zahvalnosti upućujemo našim prijateljima iz Katara. Molim ministra Al-Kuwarija da naše posebne selame prenese katarskom emiru i njegovoj Vladi.
Slovenija i muslimani su se davno upoznali.
Prva džamija izgrađena je u Logu pod Mangrtom, u vrijeme Velikog rata 1916. godine.
Tada su Bošnjaci ratovali i ginuli na Soškom frontu.
Hiljade su ostavili svoje kosti u vrletima Alpa.
Jedno cijelo stoljeće poslije, Bošnjaci žive u miru i slobodno u Sloveniji i svojim radom doprinose njenom prosperitetu.
I ovo zdanje za koje kamen temeljac danas postavljamo i u koje će akobogda za koju godinu useliti, bit će njihova druga kuća, dom za molitvu i obavljanje vjerskih dužnosti, ali i mjesto okupljanja, razgovora, mjesto za porodično i prijateljsko druženje i međusobno upoznavanje.
Bit će to stožerno mjesto za afirmaciju tradicionalnih bošnjačkih vrijednosti i ukupnosti našeg identiteta kroz povijest.
Naše različitosti su naše bogatstvo, a ne mana ili nedostatak.
Njihovo uvažavanje, demokratski dijalog i međusobno poštovanje temelj su stabilnog socijalnog života u svakoj zajednici.
Mi muslimani vjerujemo u ajet iz Kur'ana časnog u kojem stoji da je „Bog različite narode na zemlji stvorio kako bi se upoznavali“.
I još nam nešto, također Kur'an naređuje - „Natječite se u dobru...“
Upravo puna afirmacija ovih univerzalnih istina i principa najsnažniji su temelji na kojima trebamo graditi zajednički život sa svim našim posebnostima i u atmosferi punog međusobnog povjerenja i pouzdanja u zajedničku budućnost.
Nikad ne smijemo pristati i prihvatiti dominaciju predrasuda i ignorancije.