29. Mar. 2011.
Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji, u društvu dobro uređenih zemalja

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za ŠARK AL AVSAT – Saudijska Arabija

 

Kako se odvijaju pregovori o konstituisanju nove vlade, i jeli moguće da proces formiranja vlade potraje do februara kako se navodi iz određenih krugova?

Pregovori se odvijaju jako sporo i otežano. Dva glavna pregovarača, dvije pobjedničke socijaldemokratske stranke, jedna srpska a druga bošnjačka, se teško sporazumijevaju. Ako uspijemo formirati vladu do februara to će biti uspjeh s obzirom na odnose koji trenutačno vladaju u Bosni i Hercegovini.

 

Da li još uvijek postoji rezerva spram koaliranja sa određenim strankama i zašto ?

Da, postoji. Dnevni list Avaz, čiji je vlasnik predsjednik stranke SBB, je nažalost na takav način pisao o stranci SDA i njenom predsjedniku Sulejmanu Tihiću, da u dogledno vrijeme neće biti moguća koalicija ovih dviju bošnjačkih stranaka.

 

Kako mislite zaustaviti secesionističke želje političkih predstavnika RS-a i aspiracije predstavnika stranaka sa hrvatskim predznakom za treći entitet?

Hrvatima će trebati izaći u susret kako bi postigli punu ravnopranost sa dva brojnija naroda u Bosni i Hercegovini. Normalno, to neće biti nikakve nove teritorijalne podjele, bit će to institucionalne promjene koje će onemogućiti da brojniji narodi izabiraju predstavnike hrvatskog naroda. A što se tiče nečijih secesionističkih želja, one će ostati zauvijek neispunjene. Ono što se nije moglo postići ratom, zločinima i genocidom u vremenu kad je Bosnu branio skoro nenaoružan narod, i kad su i Srbija i Hrvatska snažno pomagale secesionističke vojske, neće biti postignuto ni u miru. Garant cjelovitosti Bosne i Hercegovine su svjetske sile i velesile potpisnice Dejtonskog sporazuma, garant su oružane snage Bosne i Hercegovine, i garant su, na prvom mjestu,  bosanski patrioti.

 

Kako ocjenjujete svoju skorašnju posjetu turskoj,i posjetu državnog sekretara USA Hilari Klinton Bosni? Jeli tačno da niste dobili čestitke od američke administracije,te da se Hilary Klinton nije htjela sastati sa vama?

Posjeta Turskoj je bila odlična, imamo dobre istorijske i političke veze, stabilno prijateljstvo koje treba uroditi boljom ekonomskom saradnjom. Turska na jedan veoma mudar i pomirljiv način djeluje u regionu, smiruje tenzije, pokreće dijalog, nudi rješenja od kojih svi imaju koristi. A što se tiče Amerikanaca, njihov ambasador je došao medju prvima da čestita, a Hilari Klinton je tražila poseban sastanak samnom pa smo ga i obavili. Razmatrali smo mogućnost da se bivši predsjednik Bil Klinton uključi u pregovore o ustavnim promjenama.

 

Da li mislite da su izjave predsjednika stranke SDA gospodina Sulejmana Tihića, imale uticaja na izborne rezultate, kada je govorio o ulozi JNA u agresiji na BiH da je počinila ratne zločine, što je uticalo da velika većina Bošnajka glasa za vas? Da li je lišnost rahmetli vašeg oca bila također presundna za vaš izborni rezultat,i da li mislite da će vas to prartiti tokom vašeg čitavog političkog djelovanja?

Zaista ne znam na koje Tihićeve izjave o JNA mislite,  ali mi je općenito dobrodošla iskrena podrška koju mi je tokom kampanje pružio. Porodični bekgraund je takodjer od pomoći, ali presudno je ipak ono što čovjek sam radi i uradi. Ja se borim za moj narod već dvadeset godina, a izbornu kampanju sam vodio tako intenzivno da sam se i fizički bio iscrpio. Sjena oca će me pratiti dok sam živ ali ja ne bježim od te sjene, jer moj cilj je istovjetan njegovom. Ja samo nastavljam njegovu borbu za fizički i duhovni opstanak mog naroda, za opstanak moje vjere u okruženju kakvo jest.

 

Nema sumnje da je potrebno sveopšte bošnajčko jednistvo, naročito pogubna politička nesloga koja se može primjetiti među bošnjačkim političkim partijama. Da li imate volju da pokrenete dijalog i da se ostvari neka koordinacija sa gospodinom Slilajdžićem reisom uleme Cerićem,Ganićem i Radončićem? I prevazići lične „nesporazume“ i „izgladili“ međusobne odnose,i zajednički se suprostavili  izazovima, jer bez sumnje da zajdno najbolje možete pomoći Bosni, uzimajući u obzir uticajnost i poznansta koja navedene osobe imaju?

Svakako, sa svim osobama koje ste pomenuli sam imao korektne, a sa nekima i prijateljske odnose. Stvari su se promijenile jedino u odnosu na Radončića jer, naprosto, ne može se tolerisati sve ono što njegove novine već duže vrijeme pišu o skoro svim bošnjačkim liderima.

 

Bošnajčki političari se udaljavaju od vjerskih pitanaj i njihovih rješavanja u Bosni, kao što su crkva u konjević polju u avliji nane Fate, rušenje mesdžida u Livnu,suprostavljanje izgradnji islamskog centar u Mostaru i drugih. Dok političari iz srpskog i hrvatskog naroda ne razlikuju religisko i političko pitanje. Tako načelnik Livna je taj koji odlučuje da se mesdžid u Livnu sruši, podrška hrvatskih plitičara u izgradnji džinovskih krstova po hercegovini, zatim izgradnja velike crkve u istočnom Mostaru koja će narušiti specifičan izgled starog djela Mostara. I kada će se shvatiti da se u Bosni prepliću vjera kultura i politika. Kada ste zadnji put pročitali knjigu „Islam između istoka i zapada“u kojoj se baš spominje civilizacija i kultura,učenje i razmišljanje,državne i narodne kulture,i druga pitanaj koja u sebi nose ključeve mnogim nepoznicama?

Crkve i krstovi o kojim govorite su izgradjeni prije deset-petnaest godina, bilo je to takvo vrijeme, ratni ciljevi su se nastavili ostvarivati civilnim sredstvima. I mi Bošnjaci smo u godinama poslije rata intenzivno gradili džamije, neke od njih su imale nesrazmjerno visoke minarete. U Bosni je u ratu srušeno skoro hiljadu džamija, popravili smo i izgradili hiljadu i petsto novih, većih. Ja sam organizovao i pomagao izgradnju skoro svih sarajevskih džamija, uključujući i najveće na Balkanu – džamiju Kralj Fahd i džamiju Istilklal. Izgradnja džamije u Livnu je započeta bez gradjevinske dozvole, nije riješeno pitanje vlasništvo nad zemljištem. Čim Bošnjaci iz Livna riješe pitanje zemljišta, napravit ćemo uz Božiju pomoć dobru džamiju. A knjigu Islam izmedju istoka i zapada znam skoro napamet, kucao sam njen sadržaj na pisaćoj mašini kao student, a zatim bio i izdavač prvog izdanja u Beogradu, u vremenu kad je moj otac bio u zatvoru a ova knjiga bila zabranjena u Bosni. Prošvercovao sam u gepeku mog automobila  200 primjeraka u Bosnu i Hercegovinu i distribuirao ih u zemlji.

 

Tokom vašeg sastanka sa ambasadorima arapskih država, niste razgovarali o  budućim odnosima sa arapskim državama,što ih je jako razljutilo kako su mi prenijeli neki ambasadori, zašto niste razgovarali o  jačanju odnosa sa arapskim državama makar  u obliku političke kurtoazije?

Ne znam otkud vam takve informacije? Vaša pitanja sadrže očigledno nepoznavanje situacije, procesa i dogadjaja u Bosni i Hercegovini. Prije tog ručka imao sam večeru sa arapskim ambasadorima na kojoj smo govorili isključivo o odnosima sa arapskim zemljama, takodjer i niz bilateralnih susreta sa arapskim ambasadorima i ljudima iz islamskog svijeta gdje sam veoma konkretno dogovarao intenzivniju političku i ekonomsku saradnju sa islamskim zemljama. Imam jako dobre odnose sa ljudima iz arapskog i islamskog svijeta.

 

Mi smo bili u mjesecu novembru, a 21 11.1995 je potpisan dejtonski mirovni sporazum. Kakve se promjene na razini dejtonskog sporazuma mogu očekivati,obzirom da političko vodstva iz RS-a odbija bilo kakve promjene,dok na drugoj strani političari iz reda hrvatskog naroda ne kriju želje za trećim entitetom? Jesu li tačni navodi da je Njemačka kancelarka Angela Merkel od vas tražila vašu saglasnost za izmjenu ustava čime bi se osiguralo da izbor člana presjedništva iz hrvatskog naroda može biti biran samo od hrvatskog naroda u BiH?

Nisam o tome razgovarao sa kancelarkom Merkel, mada će se to pitanje sigurno naći na stolu kada se obnove pregovori o ustavnim promjenama. A političko rukovodstvo RS-a će prihvatiti promjene jer im je to interes. I te promjene će obuhvatiti presudu Suda za ljudska prava iz Strazbura kojom se Bosni i hercegovini nalaže da omogući pravo kandidature svakom gradjaninu zemlje, a ne samo pripadnicima konstitutivnih naroda, to jest Bošnjaka, Hrvata i Srba. Zatim, prihvatiće  Evropsku klauzulu kojom će se ubrzati prilagodjavanje naših zakona evropskoj legislativi, i konačno, prihvatiće izmjene ustava koje će kreirati domaće mehanizme i  zamijenti inostrane, i time omogućiti odlazak OHR.

 

Kako vidite budućnost Bosne i regiona i napredovanje Bosne ka evroatlantskim integracijama, te skorašnje putovanje Bosanaca u Evropu bez viza?

Bezvizni režim je dobrodošla stvar, bez komuniciranja sa okruženjem svaka zemlja neumitno nazaduje. Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji, u društvu dobro uredjenih zemalja. Ne vidim šta može biti alternativa tom procesu i takvoj budućnosti? Na tom, kako ga mi zovemo, evropskom putu, Bošnjaci ne smiju zaboraviti ko su. Moraju poštovati sebe, svoju vjeru, kulturu. Narod koji izgubi vjeru je poput čovjeka koji je izgubio dušu. Jačanje i konsolidovanje islamskog svijeta će i nama pomoći da hodamo uspravne glave.

 

Iz vaše perspektive, na koji način islamski svijet može pomoći Bosni, kako vidite buduće odnose Bosne sa ostatkom islamskog svijeta?

Bosna je zemlja izmedju istoka i zapada, možda je moj otac trebao napisati i jednu knjigu takvog naslova i sadržaja. Mi pripadamo i Evropi i orijentu. Islamski svijet može pomoći Bosni i Hercegovini politički i ekonomski, odnosno nastaviti raditi ono što je radio i do sada, ali intenzivnije i organizovanije. I tako će to i biti – islamski svijet će u dogledno vrijeme postati sila koja će se brinuti za muslimane diljem svijeta, a Bošnjaci su dokazali da su vrijedni te brige jer su islam nosili „kao žišku uglja na dlanu“, kako to kaže hadis posljednjeg Božijeg poslanika. Dlan je u opekotinama ali žišku nismo ispustili.

 

(ŠARK AL AVSAT – Saudijska Arabija, decembar 2010.)