17. Sep. 2011.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za 300 broj magazina Saff

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za 300 broj magazina Saff.

 

Saff: Poštovani predsjedniče Izetbegović, ovaj intervju radimo za 300 broj magazina Saff. Čast nam je da u ovom jubilarnom broju imamo intervju sa Vama. Molim Vas za sud o Saff-u kroz sve ove godine? 

Čestitam vam 300-ti broj, i sav napor koji ste uložili da do tog broja dođete. U spektru bh. časopisa neophodan je i magazin koji stvari posmatra iz Saff-ove perspektive. Nekad je ta optika realna, nekad manje realna, neki mladi novinari ne razumiju svu kompleksnost bošnjačkog ''hala''. U svakom slučaju, uvijek sam se rado odazvao na razgovor i intervju sa novinarima vašeg lista.

 

Saff: Da se još malo zadržimo kod medija. Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine da li ste zadovoljni odnosom koji mediji u BiH imaju prema državi BiH!? Posebno bih volio da prokomentirate odnos tzv. sarajevskih medija prema institucijama države i svim drugim temeljima jedne države (narodima, kao i tradiciji, kulturi, jeziku, vjerskim institucijama… tih naroda)?

Problem postkomunističkog novinarstva u Bosni i Hercegovini, i općenito na teritoriji bivše Jugoslavije, jeste ostrašćenost, pretjerivanje, svrstavanje u nacionalne ili ideološke blokove, jednom rječju doljevanje ulja na vatru balkanskih konflikata. Mediji bi trebali ponuditi svježu i preciznu informaciju, dobru analizu događaja i pojava, a ne propagandu i nametanje vlastitog sistema vrijednosti i pogleda na svijet. Senzacionalističko, neobjektivno pisanje može podići tiraž, ali na dugu stazu će donijeti štetu svakome, pa i redakciji koja to radi, jer i ti novinari i njihova djeca žive u Bosni i Hercegovini. Klatno zla moramo zaustaviti prije ili kasnije, pomiriti ljude i narode, unijeti novi optimizam, a sa medijima, naročito elektronskim medijima, koji šire osjećaj beznađa i bezperspektivnosti, raspiruju svađe, to je skoro nemoguća misija. Ne znam da li se može etablirati naziv ''sarajevski mediji'', ali sigurno je da postoji čitav intelektualni milje koji nameće ateistički pogled na život i izvitopereno viđenje novije istorije Bošnjaka. Ima novinara koji ne vole ezan, džamiju, vjeronauku, mahramu, i  to je njihova stvar, njihov izbor. Problem je što svoj svjetonazor agresivno nameću čitavom narodu, što se rugaju sa našim vrijednostima i što bi da zabranjuju. Da mogu, zabranili bi vjeronauku, izgradnju džamija u gradovima, nošenje mahrame. Naročito je neprihvatljivo kad ovo rade državni mediji koji žive od naše pretplate.

 

Saff: Ovaj vaš stav se razlikuje od zvaničnog stava SDA koji se suprotstavio Izvještaju rijaseta o islamofobiji? 

Da me rukovodstvo SDA konsultovalo, ne bi se suprotstavljalo Reisu. Islamofobije očigledno ima, Reis reaguje u skladu sa svojim temperamentom, pri tom ne proziva SDA, ne vidim zašto bi SDA advokatisala islomofobima. Slična stvar se desila i kad je Reis stavljen u čuvene ''sheme'' korupcije. Reis je reagovao sa pravom, možda prežestoko, ali to je njegov način. Nije trebala SDA da mu se suprotstavlja, naročito iz razloga što su u ''sheme'' uvrstili i predsjednika SDA, i skoro sve što se može nazvati liderima Bošnjaka.

 

Saff: Kćerka osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića nedavno je organizirala press konferenciju i najavila izlazak njenog oca iz zatvora, te najavila njegovu želju da se vrati u Agrokomerc! To je izazvalo niz reakcija i medijskih napisa sa različitim stavovima o Abdiću, što čini se ponovo produbljuje međubošnjačke sukobe u Krajini. I to će se čini se u narednom periodu produbljivati! Molim Vas za komentar o najavljenom izlasku na slobodu Abdića, najavi povratka u Agrokomerc i politiku, te što je najgore potencijalno novom sukobu među Bošnjacima u Krajini?

Osuđeni ratni zločinac i veleizdajnik definitivno nije čovjek sa kojim Bosna i Hercegovina treba graditi budućnost. I kao privrednik je ostavio mutnu situaciju za sobom - ostali su dugovi, neuknjižena imovina, tajna imovina za koju je samo on i grupica povlaštenih znao, imovina koju je prevarom više puta dao pod hipoteku, jednom rječju nered i kriminal.

 

Saff: Sukob među Bošnjacima postoji i u Sandžaku. Da li se to pitanje može rješiti i na koji način? Vi ste dali indirektnu podršku muftiji Muameru ef. Zukorliću, a onda nakon što ste primili Muhameda Jusufspahića došlo je do oštre rekcije Zukorlića!?

Razgovarao sam sa Jususpahićem, i razgovarat ću sa svakim ko mi može upotpuniti sliku o položaju Bošnjaka u dijaspori. Jusufspahić je čovjek koji nosi ahmediju i služi džamiju i vjernike u Beogradu, bio je uz njih u danima kad je Bajrakli džamija spaljena i kad je obnavljana, i time zaslužuje susret sa bošnjačkim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Normalno, to ne znači da će dobiti podršku za podjelu islamske Zajednice u Srbiji, uostalom nije to ni tražio, ali će dobiti priliku da ispriča svoj dio priče. Zukorlićeva reakcija je bila nepotrebna, neumjesna, neodmjerena. A Bošnjaci u Sandžaku će morati sačiniti realan program mjera koje će im donijeti ravnopravnost sa ostalim građanima Srbije. Stanje je zaista depresivno, Sandžak je administrativno pocjepan, Islamska zajednica je podijeljena, političke vođe zavađene, stopa nezaposlenosti je najvisočija u Srbiji, Bošnjaci čine većinu stanovništva, ali su izrazita manjina u administraciji, policiji i pravosuđu. Dakle, treba nam realan, provodiv program na kojem će se ujediniti Pazar i Sarajevo, pa i Ankara, i koji će dobiti prolaz u Beogradu.

 

Saff: Nakon, hajmo to nazvati sukoba sa Zukorlićem, uslijedila su i nerazumjevanja između Vas i reisu-l-uleme Cerića!? Zašto?

Vjerovatno se radi o sukobu viđenja, odnosno koncepcija načina rješavanja problema koji guše Bošnjake u Bosni i Hercegovini i na Sandžaku. Reis, kao što rekoh, ima svoj temperament i svoj način. A ja imam državničku poziciju i odgovornost, a imam i dvadesetogodišnje iskustvo u turbulentnoj politici, i to dvoje me usmjerava ka dijalogu, dogovoru, smirivanju. Mislim da ima i dosta dezinformacija koje kvare odnose. Tako mi se, nakon proljetnog susreta u Karađorđevu, Rijaset obratio javnim pismom u kom protestvuje što se na tom sastanku razgovaralo o Islamskoj Zajednici u Srbiji?! Otišao sam do reisa Cerića, objasnio mu da nije bilo ni jedne riječi o Islamskoj Zajednici, da Reis i bošnjački član Predsjedništva ne treba da se dopisuju, već da sarađuju, da ćemo pred Bogom odgovarati za emanet koji nam je obojici povjerio. Potsjetio sam ga da sam uvijek stajao uz Islamsku Zajednicu, branio njen dignitet i stavove, da sam učestvovao u poslijeratnoj izgradnji kapitalnih objekata Islamske Zajednice u Sarajevu. Da budem iskren, očekivao sam da mi reis Cerić dođe na čestitanje povodom izbora za člana Predsjedništva, da mi kao prijatelju kaže šta eventualno od mene očekuje, jer mi smo stari saradnici i kućni prijatelji. Umjesto toga, dobio sam javna pisma. I odgovorio na njih učtivo i sa poštovanjem. U svakom slučaju, učiniću sve da odnosi Reisa i bošnjačkog člana Predsjedništva ostanu u okvirima korektnog, to je naš dug prema Bošnjacima. I moj i Reisov.

 

Saff: Gledajući sa strane Vi i reis Cerić predstavljate bošnjačke lidere, kako po funkcijama, tako i po ugledu koji imate. Da li činjenica da se bošnjački političari, predstavnici IZ, intelektualci nikad ne mogu složiti, zapravo potvrđuje potrebu za bošnjačkim Saborom ili za pravljenjem Nacionalnog programa Bošnjaka!? Šta mislite o ideji Sabora i Nacionalnog programa?

Prije svega potrebna je dobra volja i odgovornost. I spremnost da se oprosti, razumije. Naročito bi vjerski lider trebao da djeluje na takav način, da prašta, pomiruje, ujedinjuje. Dovoljno neprijatelja Bošnjaci imaju da bi jedni drugima ''cjepali dlaku na četvero''. Naš narod je, nakon genocida, etničkog čišćenja i invalidiziranja prisiljen da budućnost gradi sa onima koji su u tome svemu učestvovali. I sa onima koji negiraju zločine, prijete cjepanjem Bosne i Hercegovine, koče oporavak zemlje. I sa islamofobima u vlastitom korpusu. To je frustrirajuća situacija, i samo sloga i strpljenje nam mogu biti od pomoći. Bez obzira na krivice, svađa sa svima sa kojima živimo koja se pretvara i u svađu sa samima sobom, neće donijeti rješenje. Međubošnjačko nerazumjevanje i optuživanje liči na autoimunu bolest koja razara vlastito tkivo. A što se tiče Sabora, uvijek sam za razgovor, makar on u početku bio svađa i priča ''gluhih telefona''.

 

Saff: Kako gledate na formiranje Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti? 

Očekujem rezultate, projekte, inicijative, bez toga ne mogu imati stav.

 

Saff: Da li ste zadovoljni radom BKZ Preporod, VKBI?

Djelomično, i kod njih se osjeća zamor karakterističan za cijelo društvo.

 

Saff: Da se vratimo aktuelnim političkim zbivanjima. Da li ste zadovoljni politikom koju vodi Vaša stranka kada se radi o formiranju vlasti u BiH, te da li ste zadovoljni kadrovskim rješenjima unutar stranačkog rukovodstva kao i kadrovskim rješenjima SDA u do sada formiranim organima vlasti? Možda se ne vidi iznutra, ali veliko je nezadovoljstvo kod članova i SDA glasača kada su u pitanju stranačka kadrovska rješenja, ali i kadrovska rješenja u recimo Vladi FBiH!?

Federalna vlada, odnosno SDA udio ima kompetentne kadrove. Ministar Trhulj nije dovoljno poznat široj javnosti, i njegovo imenovanje je izazvalo reakcije, ali će se pokazati kvalitetnim rješenjem, uvjerićete se. Problem je u podjeli uticaja u samoj SDA. Ljudi koji uživaju ugled u narodu, i koji su dobili snažnu podršku na izborima, često nemaju poziciju u rukovodstvu niti dovoljno uticaja na politiku stranke, a neki koji su loše prošli na izborima, koje narod neće, dobro kotiraju. Ova pojava je bila uzela maha, pa sam u više navrata razgovarao sa predsjednikom Tihićem i vjerujem da je taj negativan trend zaustavljen.

 

Saff: Da li je moguć vanredni kongres u SDA, ali ne mislim na kongres koji bi uslijedio zbog eventualnog povlačenja predsjednika Tihića zbog bolesti, već na kongres koji bi uslijedio zbog unutarstranačkog nezadovoljstva?

Mislim da nije. Redovni kongres je u proljeće 2013. godine, ne trebaju nam vanredni kongresi, ne treba unositi nemir i slabiti stanje u zemlji unutarstranačkom borbom.

 

Saff: Ko je najveći krivac zbog kog BiH još nema Vladu, odnosno Vijeće ministara? 

Za kompletan zastoj u državi najveću odgovornost, bez konkurencije, snosi Milorad Dodik. Ohrabrio je Čovića i Ljubića da krenu u ''nemoguću misiju'' stvaranja trećeg entiteta. Time je uneseno nepovjerenje, razdor među Bošnjake i Hrvate, stvorena potreba da se razbije monopol HDZ-ova u Federalnoj i Državnoj vladi, time je ubačena i kost među Hrvate, problem je prebačen iz RS u Federaciju. HDZ-ovi šuruju sa Dodikom. Šuruju i gube. Hrvati ne žive u RS, protjerani su sa tog teritorija, nije im dopušteno da se vrate, njihovi kadrovi u RS su Dodikovi igrači, poput hrvatskog velesrbina Vlajkija. Čović i Ljubić ništa dobro ne mogu dogovoriti sa Dodikom. Hrvati žive sa Bošnjacima i imaju pruženu ruku sa naše strane, i samo sa nama mogu dogovoriti bolju i sigurniju budućnost za oba naroda. Jer, nema sigurnosti nizakog ako se bilo koji narod osjeća obespravljenim u Bosni i Hercegovini. Ovo je kratkotročno uspješna igra Dodika, ali će u konačnici koštati i njega. Jer, svi se vozimo u istom brodu. Ako ga zaustavi, stajat će sa nama, ako ga pokuša potopiti, i on će se utapati.

 

Saff: Da li je moguće da Dodikova taktika, lobiranje u svijetu, slabljenje institucija države dovede do promjene Ustava, ali na štetu BiH kao jedinstvene i cjelovite države, a u korist entiteta!? 

Promjene ustava na račun Bosne i Bošnjaka neće biti jer to podrazumijeva i našu saglasnost. A tu saglasnost neće dobiti nikada. A državu može slabiti, brukati, dokazivati da je nemoguća i bezperspektivna. Može sjeći granu na kojoj sjedi. I završit će sa sankcijama međunarodne zajednice ili sankcijama gladne ulice. Ovo drugo je opasnije i efikasnije.

 

Saff: Da, ali nekada se čini da se politika međunarodne zajednice mjenja i ne ide u korist Države BiH. Može li se desiti odluka međunarodne zajednice da jača entitete što bi na kraju dovelo i do raspada Bosne i Hercegovine?

Nema raspada Bosne i Hercegovine. Nikad Srebrenica, Bratunac, Kozarac i stotine mjesta zločina i etničkog čišćenja neće biti izvan teritorija Bosne i Hercegovine. Politika međunarodne zajednice će biti uz integracione procese, ne uz dezintegracije, uz dovršetak ratnih ciljeva. Mi, bošnjački lideri trebamo uvijek biti dio rješenja, proaktivni, nuditi varijante, unositi optimizam, biti fleksibilni i kooperativni.

 

Saff: Nakon svih opcija koje su na stolu, kako vi vidite buduće Vijeće ministara, kome će pripasti pozicija predsjedavajućeg, a kome ministra vanjskih poslova?

HDZ-u premijerska pozicija, SDP-u ministarstvo vanjskih poslova.

 

Saff: Koliko je iskrena i dobronamjerna politika koju vode Tadić i Josipović prema Bosni i Hercegovini?

Želim vjerovati da je iskrena i dobronamjerna. To su korektni ljudi, a interes njihovih zemalja je popravak odnosa u regionu. Obojica su dali hrabre izjave o ulozi njihovih zemalja u ratu u Bosni i Hercegovini. Tadić je uhapsio Karadžića, Mladića, Hadžića, izašao u susret mom zahtjevu da se otvori malogranični prelaz za poljoprivrednike iz Janje, Srbija je krenula sa predajom ambasada i rezidencija Bosni i Hercegovini. Popravak odnosa u regionu je jedan od najozbiljnijih poslova koje radim, donosi rezultate, baziran je na uzajamnom poštovanju i zajedničkim interesima, i ničim ne zaslužuje da ga novinar Saff-a nazove ''trčkaranjem za Tadićem'', kako je objavljeno nedavno. Napravljen je dobar uvod u rješavanje otvorenih pitanja, poput granica ili imovine bh. firmi u Hrvatskoj i Srbiji. Ova pitanja stoje neriješena već 15 godina, djelomično i zbog nedostatka komunikacije među liderima.

 

Saff: Hoće li Bosna i Hercegovina podržati zahtjev Države Palestine UN-u da bude primjena u punopravno članstvo i da time potvrdi svoju nezavisnost?

Nadam se da hoće, Komšić i ja smo za to. Bila bi jako loša poruka da Bosna i Hercegovina ne podržava pravo Palestinaca da na komadićima pustinjske zemlje koji su osam puta manji od Bosne i Hercegovine, i koji su im preostali nakon izraelske otimačine, osnuju kakvu-takvu državicu. Mislim da ni Radmanović neće biti za takvu opciju. Srbija, Rusija i Kina će podržati prava Palestinaca. Rješenje palestinskog pitanja je sasvim sigurno i u interesu Izraela. Izraelci ne žive sa Evropljanima i Amerikancima, svi njihovi susjedi su Arapi. Krajnje je vrijeme da sa susjedima, koji su sve brojniji, organizovaniji, obrazovaniji, naprave normalne odnose koji nisu bazirani na nasilju i dvostrukim standardima.

 

(SAFF, septembar 2011.)