11. Nov. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Parizu učestvovao u ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice kraja Prvog svjetskog rata
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je na poziv predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona u Parizu učestvovao u ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata.

Predsjedavajući Izetbegović je u društvu drugih šefova država i vlada prisustvovao centralnoj ceremoniji kod Trijumfalne kapije.

 

Izražavajući nadu da će poruke mira i zajedništva poslane iz Pariza biti ideja vodilja svima, Izetbegović je naglasio da su u ratovima svi gubili, naročito na Balkanu kojim je ratni požar prošao tri puta, označio i početak i kraj 20. stoljeća. Zbog toga je, kako je istaknuo, svima potrebno više mudrosti i spremnosti da gradimo mir i da nakon stoljeća ratova pokušamo ostvariti stoljeće mira.

 

Izetbegović je podrcrtao da zbog bolnog historijskog iskustva, Bosna i Hercegovina treba ujedinjenu Evropu, Evropu mira, prosperiteta i saradnje, te da zaslužuje svoje mjesto u toj porodici slobode i demokratije. Isto tako, i Evropska unija treba Bosnu i Hercegovinu kao simbol i jedinstven mikrokosmos u kojem stoljećima baštini moto savremene Evrope, jedinstvo u različitostima.

 

Izetbegović će učestvovati i u radu Pariškog foruma o miru, na kojem će se obratiti predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron, kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

 

Uoči ceremonije obilježavanja 100. godišnjice primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata, Izetbegović je prisustvovao večeri koju je za svjetske lidere priredio predsjednik Republike Fancuske.

 

Pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izetbegovića, u delegaciji su bili ambasador BiH u Republici Francuskoj Kemal Muftić i savjetnica hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića Ivana Zovko - Planinić.