23. Sep. 2018.
Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na promociji 1. kola knjiga edicije „Bošnjaci“

Poštovani izdavači, cijenjeni autori, prisutne zvanice, dame i gospodo!

 

Projekat prvog kola knjiga edicije „Bošnjaci“ magazina „Stav“ i Internacionalnog univerziteta Sarajevo primjer je kvalitetnog i društveno odgovornog projekta. Predstavljamo ga u kontekstu obilježavanja jubileja, 25. godišnjice Prvog bošnjačkog sabora, kada smo vratili povijesno ime svojega naroda, ali i na kojem su donesene zaista hrabre i dalekosežne odluke. I u vremenu koje je uslijedilo, Bošnjaci su izborili svaku vrstu ravnopravnosti, suverenitet koji se odnosi na državu i vojsku. Afirmisali su svoju kulturu, vjeru, vratili ime jezika. Postali su vjerovatno mali, ali sasvim sigurno neizbježan faktor, bez kojeg nema više nikakve kalkulacije, niti u BiH, niti na Balkanu. 

Danas imamo sve što je potrebno za obnovu postojećih temelja bošnjačkog, ali i bosanskog identiteta. Mlade i sposobne naučnike na prvom mjestu, u koje moramo više ulagati. 

Ove kratke upute u temeljna pitanja našeg naroda; jezika, historije, kulture, vjere, naših nacionalnih prvaka, otvoriće vrata izradi enciklopedija, rječnika, leksikona, književnih antologija. Sve to još nemamo u kapacitetima koje posjeduju naši susjedi, posebno Srbija i Hrvatska, ali ćemo ih napraviti. Poštujem nestrpljivost i izvjesno nezadovoljstvo mladih intelektualaca. Ali se svi ti projekti neće sami napisati niti realizovati. Uvijek postoji prvi, mali korak. I mi ga danas pravimo. Izdavači će se baviti promocijama knjiga i tehničkim detaljima. Ali ideja da osnove misli i znanja ovako pretočimo u živu riječ, da je dostavimo školama, bibliotekama, univerzitetima, kulturnim centrima u zemlji i inozemstvu, bošnjačkim nacionalnim vijećima širom Evrope i svijeta, vrijedna je poštovanja i podjednako pripada svima nama.

 

 

Cijenjene dame i gospodo!

 

Ovih pet knjiga iz edicije „Bošnjaci“, koje večeras predstavljaju cijenjeni izdavači, naša su istinska kulturna baština, čista, bez ikakvih primjesa. U njoj ćemo vjerovatno pronaći želju ili otvorenu težnju za promjenama, kako bi se važna pitanja sagledala drugačije i kako bi se došlo u poziciju sa koje se stvari mogu konkretnije mijenjati. 

Onome koji upućuje dobronamjernu kritiku uistinu je stalo do napretka. Korisna kritika, sa ciljem unapređenja, uvijek je bolja od lijepih i ispraznih riječi. 

Historija je kalendar naizmjeničnih uspjeha i promašaja. Zavirimo u nju i vidjećemo da je progres često dolazio iz tvrdog suočavanja sa svojim nedostacima. Samo tako se jača i stiže do cilja. A naš cilj je jasan: hoćemo da unaprijedimo sve vidove bošnjačkog prisustva u Bosni i Hercegovini. Da se takmičimo sa drugim narodima u dobru. Da učinimo svojoj djeci i unučadima ovu zemlju mekšom, a život boljim i lakšim. Jer tamo gdje stremimo neće nas maziti. Evropa danas ima svoje strahove, nedoumice i realne probleme. Samo ako vide da smo spremni suočiti se sa vlastitim nedostacima, prihvatiće nas kao dio evropskog duha i projekta, koji je zasnovan na konkurentnosti, upornosti i stalnom jačanju. Bošnjaci i Bosna i Hercegovina to mogu. I to je jedini ispravan put.

 

Dame i gospodo, dragi prijatelji!

Uvjeren sam da ćemo uskoro otvoriti jedan široki dijalog među Bošnjacima - intelektualcima, akademicima, profesorima, nastavnicima, kulturnim i javnim radnicima, političarima. Dijalog  s ciljem jačanja postojećih nacionalnih institucija, bez želje da ikome pariramo u netoleranciji, da ikoga opominjemo ili poučavamo evropejstvu, već da se takmičimo u otvorenom dijalogu, među sobom i sa drugima sa kojima dijelimo ideju evropske Bosne i Hercegovine. 

Jaki Bošnjaci, sa funkcionalnim institucijama i kvalitetnim projektima, mogu biti samo dobre i korisne komšije. Pomagati, a nikako odmagati.

Ne možemo očekivati da za nepune tri decenije progovorimo jednim glasom. Drugi se usaglašavaju već stoljećima. Ali možemo i trebamo ohrabrivati naše intelektualce da snažnije otvaraju dijalog među sobom, a potom i sa drugima. Kako možemo biti od pomoći ako se ne suočimo sa vlastitim strahovima, nedoumicama i nerijetko, zašto to ne priznati, neznanjem? Oslobodimo se uvjerenja da moramo sve odmah naučiti, odmah postići, podmiriti. Možda je to naša najveća greška, koja je proizvela grč neučinkovitosti i lutanja. Priznajmo sebi da kao narod imamo još dosta toga naučiti i proći. Mi smo nesebičan narod, darežljiv, tako da u kućama komšijskih kultura ima dosta našega maltera.

Izdavačima želim uspješan rad na daljim projektima, a svim pripadnicima našeg bošnjačkog naroda, želim sretan dolazeći Dan Bošnjaka.

 

Hvala.

 

 

(Narodno pozorište Sarajevo, 23. septembar 2018.)