14. Sep. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio delegaciju FEMYSO-a
Predstavnici Federacije evropskih omladinskih i studentskih organizacija (FEMYSO), međunarodne nevladine organizacije sa sjedištem u Bruxellesu, informisali su predsjedavajućeg Izetbegovića o svom dosadašnjem radu i planiranim aktivnostima.

Istaknuto je da FEMYSO okuplja 35 respektabilnih nevladinih i studentskih organizacija koje djeluju na prostoru Evrope, koje vode mladi obrazovani muslimani. Predstavljena je i saradnja FEMYSO-a sa Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom, UN-om i UNESCO-om.

 

Prema riječima njenih čelnika, FEMYSO predstavlja zvanični glas muslimanske omladine u oblastima zaštite ljudskih prava, međureligijskog dijaloga, borbe protiv islamofobije i integracije muslimana u evropska društva.

 

FEMYSO će u Sarajevu od 14. do 17. septembra održati godišnju skupštinu, kojoj će prisustvovati 65 mladih ljudi iz cijele Evrope. Tokom posjete BiH, članovi skupštine posjetit će Memorijalni centar u Potočarima i odati počast žrtvama genocida u Srebrenici. Predviđena je i posjeta Mezarju Kovači i Muzeju „Alija Izetbegović“.

 

Predsjedavajući Izetbegović pozdravio je aktivnosti FEMYSO-a, te naglasio da multietnička i multireligijska društva kakvo je bosanskohercegovačko, kao i iskustva bosanskih muslimana, mogu biti dobar primjer svim muslimanima u pogledu otvorenosti, boljeg razumijevanja i integracije u evropska društva.