25. Aug. 2018.
Bakir Izetbegović uručio donaciju migrantskim porodicama u 'Sedri'
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović posjetio je danas migrantske porodice s djecom, trenutno smještene u hotelu „Sedra“ u Cazinu.

Najranjivijoj kategoriji migranata koji već nekoliko mjeseci borave na području Unsko-sanskog kantona (USK), uručio je donaciju, te se informisao o njihovom trenutačnom tretmanu i smještaju.

- Ovi migranti su adekvatno smješteni i imaju odgovarajući tretman, odnosno pažnju i njegu. Zadovoljni su i zahvalni Bosni i Hercegovini, a posebno ljudima odavde, koji im olakšavaju boravak i egzistenciju na sve moguće načine. Ljudi koji vode ovaj centar, kažu kako građani gotovo svakodnevno pomažu - rekao je Izetbegović.

Dodao je kako se u što skorijem periodu mora na odgovarajući način riješiti i status migranata u središtu Bihaća i Velike Kladuše.

- Nažalost, u Bihaću i Velikoj Kladuši to još uvijek nije ni blizu adekvatnog rješenja. S obzirom da se radi o mnogo većem broju ljudi, učinit ćemo sve da pomognemo kako bi se i oni adekvatno smjestili. Dolazi zima, a ne smijemo zaboraviti da su i stanovnici iz Bosne i Hercegovine ne tako davno bili u sličnoj situaciji. Imamo i određene smještajne kapacitete u Sarajevu i okolini, koji će također biti na raspolaganju. Uradit ćemo sve što je u našoj moći, kako bi i migranti i građani BiH bili zadovoljni - istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Inače, u kompleksu Rekreativno – turističkog centra „Sedra“ trenutno borave 152 osobe, od kojih su polovina djeca. Radi se na osposobljavanju još jednog dijela smještajnih kapaciteta, kako bi se broj zbrinutih i povećao.