27. Jul. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je u odvojenim susretima akreditivna pisma novoimenovane ambasadorice Mongolije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Beču Battungalag Gankhuurai i ambasadorice Republike Gane za Bosnu i Hercegov
Predsjedavajući Izetbegović je novoimenovanim ambasadoricama poželio uspješnu diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su se složili da su ukupni odnosi Bosne i Hercegovine i Mongolije prijateljski, bez otvorenih pitanja, ali nedovoljno razvijeni zbog geografske udaljenosti. Istaknute su  spremnost i potreba za njihovim unapređenjem na svim poljima gdje postoji potencijal za saradnju, prvenstveno na ekonomskom i kulturnom.

 

Ambasadorica Mongolije je izrazila nadu da će se dugotrajni i prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Mongolije nastaviti razvijati u narednom periodu.

 

Da su dobri bilateralni odnosi i s Ganom istaknuo je predsjedavajući Izetbegović na ceremoniji predaje akreditivnih pisama novoimenovane ambadorice Mancell-Egale. Izražena je potreba da se reguliraju ugovorni odnosi i da se potpišu bazični bilateralni sporazumi, te da se iniciraju posjete na visokom nivou kako bi se stvorila bolja osnova za unapređenje bilateralne saradnje. Posebno je naglašena potreba saradnje u oblasti turizma, gdje Bosna i Hercegovine bilježi konstantan porast.

 

Ambasadorica Gane je izrazila nadu da će u narednom periodu doći do realizacije prvih investicija iz Bosne i Hercegovine u Gani.