04. Jul. 2018.
Članovi Predsjedništva BiH primili predsjedavajućeg Helsinške komisije SAD-a i potpredsjednika Parlamentarne skupštine OSCE-a senatora Rogera Wickera
Članovi Predsjedništva BiH su izrazili dobrodošlicu senatoru Wickeru i predstavnicima u Kongresu SAD-a, te zadovolјstvo posjetom visoke američke delegacije, koja potvrđuje prijatelјske odnose Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država. Istakli su zahvalnost na proaktivnoj ulozi Sjedinjenih Američkih Država u uspostavlјanju mira u Bosni i Hercegovini i u stvaranju demokratske i stabilne zemlјe.

Senator Wicker je, u svojstvu predsjedavajućeg Komisije Kongresa SAD-a za sigurnost i saradnju, rekao da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene očuvanju mira i sigurnosti i da zajedno sa evropskim partnerima namjeravaju raditi na promociji lјudskih prava i demokratije.

 

Govoreći o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, ocijenili su da su prijatelјski i stabilni. Naglašena je uspješna saradnja u borbi protiv terorizma i ekstremizma, gdje Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države imaju partnerski odnos kao članice međunarodne globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

 

Istaknut je napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na reformskom putu, te potreba da se nastavi borba protiv korupcije, te jačanje vladavine prava, koja će direktno uticati na razvoj privrede i jačanje ekonomije i spriječiti odlazak mladih lјudi iz zemlјe.

 

Ovom prilikom data je podrška dalјim nastojanjima za postizanje dogovora po pitanju promjena Izbornog zakona, te je naglašena potreba da se nastave aktivnosti kako bi se pronašlo  rješenje za realizaciju izbornih rezultata.

 

Razgovarano je o rastućem problemu migracija na teritoriji Bosne i Hercegovine, te potrebi za suzbijanjem nelegalnih migracija.

 

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, te predstavnici u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a Ryan Costello, Eddie Bernice Johnson, Luke Messer, Mark Sanford, Steve Cohen, Billy Long, Filemon Vela i Robert Aderholt.