03. Jul. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio ambasadoricu Narodne Republike Kine Chen Bo
Tokom razgovora konstatovani su dobri bilateralni odnosi dviju zemalja, kao i ostvareni napredak, naročito na ekonomskom planu, u realizaciji velikih projekata.

Ambasadorica Bo naglasila je da je nedavno ukidanje viza probudilo veliki interes turista i poslovnih ljudi iz Kine za Bosnu i Hercegovinu. Istaknula je da su kineske kompanije zainteresovane za investiranje u infrastrukturne projekte. Već je potpisan sporazum za izgradnju dijela autoputa od Banje Luke do Bosanskog Novog, a postoji interes i za izgradnju dijelova autoputa na Koridoru 5C. 

 

Ambasadorica je istakla da je kineska strana završila svoj dio obaveza za realizaciju projekta izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, te da se očekuje da Vlada FBiH riješi administrativne prepreke. Izrazila je nadu da će realizacija projekta početi ove godine i da plasman već odobrenih sredstva neće biti ugrožen. 

 

Kina je zainteresovana za ulaganje u oblast zdravstva, kao i za povećanje trgovinske razmjene sa Bosnom i Hercegovinom. Uskoro bi trebalo da budu potpisani sporazumi koji će bh. kompanijama omogućiti izvoz mlijeka i pčelinjih proizvoda u Kinu, a razgovara se i o uspostavi aviolinija.

 

Predsjedavajući Izetbegović izrazio je zadovoljstvo razvojem odnosa Bosne i Hercegovine i Kine, naglasivši da postoji prostor i za njihovo unapređenje.