20. Jun. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka
Razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na nastavak reformskih procesa i izmjene izbornog zakonodavstva. Predsjedavajući Izetbegović je istakao da je postojala spremnost da se prihvati privremeno rješenje predstavnika međunarodne zajednice za izmjene Izbornog zakona BiH, ali da je, nakon odbijanja HDZ-a, ta prilika propuštena.

Zbog toga je blok stranaka u Parlamentu FBiH bio prinuđen da kreira rješenje kojim će se prevazići kriza u implementaciji izbornih rezultata i formiranju vlasti u Federaciji BiH.

 

Izetbegović je naglasio da ponuđeno rješenje za formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH uzima u obzir odluku Ustavnog suda BiH, ali da ne odstupa od Ustava FBiH, te da bi trebalo da bude prihvatljivo svima.

 

Wigemark je informisao Izetbegovića o Izvještaju Zajedničke komisije za lokalne vlasti, koji je finansirala Evropska unija. U ovom izvještaju je analizirano funkcionisanje lokalnih vlasti u Bosni i Hercegovini i date su preporuke o koracima koje je potrebno poduzeti za približavanje evropskim standardima.