13. Jun. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kraljevine Španije u BiH Josea Marie Valdemora Gimeneza
U uvodnom govoru na početku ceremonije novoimenovani ambasador Gimenez istaknuo je da Španija daje punu podršku Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija. Ambasador Gimenez je prenio da Njegovo Veličanstvo kralj Filip VI podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Izetbegović je upoznao ambasadora Gimeneza s aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na euroatlantski put zemlje, koji je  prioritet kada je vanjska politika zemlje u pitanju, i izrazio očekivanja da će se nastaviti  napredak ka integracijama u EU i NATO.

 

Sagovornici su se složili da su ukupni odnosi Bosne i Hercegovine i Španije dobri, bez otvorenih pitanja, i da postoji obostrana volja i potreba za njihovim unapređenjem na svim poljima od zajedničkog interesa, naročito u oblasti ekonomske saradnje kroz povećanje robne razmjene, zatim kulturne saradnje i turizma.

 

Na kraju razgovora predsjedavajući Izetbegović poželio je novoimenovanom ambasadoru Španije uspješnu misiju u Bosni i Hercegovini.