28. Maj. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić primili delegaciju Britanske grupe Interparlamentarne unije Velike Britanije (BGIPU)
Predsjedavajući delegacije Britanske grupe Interparlamentarne unije Velike Britanije Nigel Evans je na početku susreta izrazio zahvalnost na prijemu delegacije. Iskazana je podrška Velike Britanije evropskom putu Bosne i Hercegovine, uprkos činjenici da su u toku pregovori o njenom povlačenju iz Evropske unije.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom delegacije, koja potvrđuje kontinuiranu podršku Velike Britanije Bosni i Hercegovini. Istaknuta je opredijeljenost za nastavak i unapređenje bilateralnih odnosa, naročito u oblasti ekonomske saradnje i turizma. U tom smislu izražena je zainteresiranost za potpisivanje neophodnih sporazuma koji bi doprinijeli poboljšanju ekonomskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. Na susretu je razgovarano i o potrebi ukidanja viznog režima za građane Bosne i Hercegovine, što bi donijelo brojne benefite i pogodnosti.

 

Sagovornici su se složili da je predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu 9. i 10. jula 2018. godine od velike važnosti za održavanje i unapređenje angažmana Velike Britanije na Zapadnom Balkanu.

 

Članovi Predsjedništva BiH su upoznali članove Britanske grupe Interparlamentarne unije s aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na njen evropski put i aktivnostima koje se provode na ispunjenju uvjeta za prijem u članstvo Evropske unije.

 

U sastavu delegacije Britanske grupe Interparlamentarne unije Velike Britanije su bili i David Drew, poslanik i ministar iz sjene za poljoprivredu, Martin Vickers, predsjedavajući nekolicine parlamentarnih grupa za Zapadni Balkan, Helen Jones, predsjedavajuća Parlamentarnog odbora za peticiju, baronesa D'Souza, prethodno predsjedavajuća Doma lordova i članica Izvršnog odbora BGIPU-a, i baronesa Scott of Needham Market, članica  Liberalno-demokratske stranke.

 

U ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića sastanku je prisustvovao savjetnik dr. Dejan Vanjek.