23. Maj. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio ambasadora Islamske Republike Irana Mahmouda Heidarija
Ambasador Heidari informisao je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o trenutnoj situaciji u Iranu i poziciji Irana nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sveobuhvatnog nuklearnog sporazuma. Iranski ambasador je rekao da Iran ostaje posvećen poštovanju svojih obaveza iz Sporazuma, uz uslov da ostali potpisnici Sporazuma osiguraju poštovanje ekonomskih interesa Irana, u slučaju uvođenja ekonomskih sankcija od strane Sjedinjenih Američkih Država.

 Predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović informisao je sagovornika da se Bosna i Hercegovina pridružila izjavi visoke predstavnice Federice Mogherini, koju je ona dala u ime Evropske unije 9. maja 2018. godine, povodom povlačenja SAD-a iz Sveobuhvatnog nuklearnog sporazuma između Islamske Republike Iran i E3+3. 

 

Predsjedavajući Izetbegović ukazao je na nužnost poštovanja međunarodnih obaveza u vezi sa statusom Jerusalema, te je ponovio svoje ranije stavove osude brutalnih ubistava nenaoružanih palestinskih demonstranata koji su izgubili živote u namjeri da svijetu ukažu na višedecenijsko poniženje i nepravdu koje trpe Palestinci.