08. Maj. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio članove Udruženja generala BiH
Tokom razgovora konstatirano je da se u posljednje vrijeme prepoznaje namjera statističkog, ali i suštinskog izjednačavanja odgovornosti zaraćenih strana za ratne zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

 Istaknuta je opredijeljenost za procesuiranje svih ratnih zločina, te naglašeno da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce  krivičnih djela u svojim redovima. S druge strane, snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine, što je potvrđeno brojnim presudama međunarodnih sudova.

 
Članovi Udruženja su istaknuli da je broj optuženih visokih oficira Armije RBiH pred domaćim pravosuđem nesrazmjerno veliki u odnosu na broj optuženika iz drugih vojnih formacija, naročito imajući u vidu broj i intenzitet počinjenih zločina. Time se očigledno želi stvoriti vještački balans i pokušava promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini. 
 
Razgovarano je i o načinima na koji se optuženima može pomoći da u sudskim procesima dokažu svoju nevinost.
 
Predsjedavajući Izetbegović naglasio je da je potrebno istrajati u borbi za istinu i pravdu, te na tim temeljima graditi pomirenje i zajednički život u Bosni i Hercegovini.