04. Maj. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović čestitao novinarima Dan slobode medija
Sloboda medija, utemeljena na slobodi izražavanja zagarantiranoj Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, jedan je od osnovnih preduvjeta za izgradnju slobodnog, demokratskog i otvorenog društva. Prema indeksu slobode medija, Bosna i Hercegovina je najbolje plasirana u regionu i nalazi se ispred nekih zemalja članica Evropske unije.

 To treba biti podstrek svima, i vlastima i novinarima, da zajedno nastavimo podizati standarde koji će građanima naše zemlje omogućiti istinito, objektivno, profesionalno i pravovremeno informiranje. 

Bilo kakva vrsta pritiska na medije ne može i ne smije biti obrazac ponašanja, a naročito onih koji obavljaju odgovorne političke funkcije. Isto tako, uz zagarantiranu slobodu, mediji imaju i odgovornost da izvještavaju u skladu s profesionalnim novinarskim standardima.

Novinarima i svim uposlenicima u medijima u Bosni i Hercegovini iskreno čestitam Dan slobode medija, sa željom da svaki naredni 3. maj dočekuju u boljim uvjetima rada u svakom pogledu, te da u našoj zemlji imamo slobodnije, odgovornije i kvalitetnije medije.