26. Apr. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio zamjenika premijera Republike Turske Mehmeta Šimšeka
Sagovornici su potcrtali izuzetne prijateljske odnose i dobru bilateralnu saradnju dviju zemalja.

 Zamjenik premijera Šimšek, koji je gost Sarajevo Business Foruma, naglasio je da će Vlada Republike Turske nastaviti da ohrabruje poslovne ljude iz Turske da investiraju u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom razgovora naglašena je dugoročna evropska perspektiva Bosne i Hercegovine, što predstavlja ohrabrenje investitorima da dolaze u našu zemlju.

Predsjedavajući Izetbegović istaknuo je da, unatoč kompliciranom ustavnopravnom uređenju, Bosna i Hercegovina ostvaruje ekonomski i napredak na evropskom putu i da se kreće u dobrom smjeru.

On je naglasio da Bosna i Hercegovina ima sve uvjete da u sljedećih 10 godina postane stabilna i prosperitetna evropska država, te da su joj za to potrebni dodatni unutrašnji konsenzus i opredijeljenost za ubrzani reformski put, ali i podrška prijatelja i s Istoka i sa Zapada.

Predsjedavajući Izetbegović je pozvao investitore iz Turske da ulažu u projekte u Bosni i Hercegovini, jer bi se sadašnje investicije u skorijoj budućnosti mogle višestruko isplatiti.