06. Apr. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Japana u BiH Hideyukija Sakamota
Novoimenovani ambasador Sakamoto je u govoru na početku ceremonije predaje akreditivnih pisama predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću prenio pozdrave Njegovog Veličanstva cara Japana, te izrazio nadu da će prijateljski i dobronamjerni odnosi Bosne i Hercegovine i Japana dalje jačati.

 Predsjedavajući Izetbegović je zahvalio na dosadašnjoj izuzetno važnoj pomoći Japana u obnovi Bosne i Hercegovine, te istakao da je Japan je jedan od najznačajnjih donatora u BiH.

U nastavku ceremonije, predsjedavajući Izetbegović je informisao novoimenovanog ambasadora Sakamota o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na evroatlantski put zemlje.

Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Japana dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji obostrana volja za njihovim unapređenjem na svim poljima od zajedničkog interesa, naročito u oblasti ekonomske saradnje, povećanjem robne razmjene.

Ambasador Sakamoto je istakao da će učiniti dodatne napore za dalje jačanje međudržavnih odnosa putem dijaloga i saradnje i u ostalim sferama, kao što su kultura, sport i turizam.

Predsjedavajući Izetbegović je poželio novoimenovanom ambasadoru Japana uspješnu misiju u Bosni i Hercegovini, te izrazio uvjerenje da će se sveukupni bilateralni odnosi unaprijediti u toku njegovog mandata.