04. Apr. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio delegaciju Pododbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta (SEDE)
Predsjedavajuća Pododbora za sigurnost i odbranu Anna Elżbieta Fotyga je izrazila zahvalnost na prijemu delegacije i izrazila podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Izetbegović je izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije i posvećenošću institucija Evropske unije nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Izetbegović je izrazio zahvalnost i očekivanje da će se podrška institucija Evropske unije i država članica nastaviti i ubuduće u okviru napretka Bosne i Hercegovine, naročito u procesu stjecanja statusa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

 Naglašen je značaj usvajanja strategije Evropske unije „Kredibilna perspektiva proširenja i pojačan angažman Evropske unije na Zapadnom Balkanu“, u kojoj se jasno pozicionira Zapadni Balkan kao dio Evrope, te naglašava otvorena perspektiva članstva u EU za sve zemlje zapadnog Balkana na osnovu pojedinačnih zasluga, uz poštivanje svih normi i provođenje potrebnih reformi.

Istaknuto je da predaja Odgovora Bosne i Hercegovine na Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja značajan iskorak unaprijed na evropskom putu Bosne i Hercegovine te završetak jedne od ključnih faza u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Теmа rаzgоvоrа bilа је i аktuеlnа pоlitičkа, sigurnosna i socioekonomska situacija u Bosni i Hercegovini, gdje su naglašeni značaj nastavka reformskog procesa i ubrzanje aktivnosti na jačanju vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije kako bi se poboljšao kvalitet života građana.

Sagovornici su razmijenili misljenja o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, te izrazili opredjeljenje da se inteziviraju napori na postizanju dogovora po ovim pitanjima.

U sastavu delegacije su bili i članovi SEDE predstavnik Cristian Dan Preda, koji je ujedno AFET-ov stalni izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu, predstavnik Tonino Picula, zamjenski član i predsjedavajući Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom, te šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića sastanku je prisustvovao Aleksandar Savović, dok je u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića sastanku prisustvovao savjetnik Tugomir Čuljak.