04. Apr. 2018.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio v.d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthewa Palmera
Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji. Predsjedavajući Izetbegović prenio je Palmeru i ambasadorici SAD-a u BiH Maureen Cormack stav da nova strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan daje realnu mogućnost našoj zemlji da do 2025. godine ispuni uslove za članstvo u EU, te da će primjena Strategije pozitivno utjecati na rješavanje otvorenih pitanja koja međusobno imaju zemlje u regiji.

 Predsjedavajući Izetbegović je istaknuo da su izmjene izbornog zakonodavstva pitanje koje se tiče svih građana i političkih subjekata, te da su zato provodiva i održiva samo ona rješenja za koja postoji široki konsenzus svih parlamentarnih stranaka, bez obzira da li su u poziciji ili opoziciji, kao i da bilo koje rješenje ne smije biti u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

Tokom razgovora istaknuta je kontinuirana podrška koju SAD daju Bosni i Hercegovini u provođenju reformi i uspostavi vladavine prava, kao i u ubrzanom ispunjavanju uslova za članstvo naše zemlje u evroatlantskim integracijama.