02. Mar. 2018.
Član Predsjedništva Bakir Izetbegović čestitao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Dan nezavisnosti, 1. mart, zauzima posebno mjesto u kalendaru bitnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Na taj dan, prije 26 godina, građani Bosne i Hercegovine odredili su sudbinski put svoje domovine i njenu budućnost.

 Ljudi ove zemlje, njih 64 posto iz svih etničkih i vjerskih zajednica, hrabro i dostojanstveno su glasali na referendumu za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Ne bi bilo Bosne i Hercegovine, niti bismo mi danas obilježavali ovaj značajni svečani dan, da najčasniji, najhrabriji i najbolji bosanski sinovi nisu odbranili ovu zemlju od agresije koja je uslijedila. Oni nisu branili samo naše gradove i sela, oni su dosljedno branili i odbranili suštinske civilizacijske vrijednosti savremenog svijeta. Zato ih nikad ne smijemo zaboraviti.

Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, za izgradnju tolerantnog društva utemeljenog na evropskim vrijednostima i standardima, u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj boljitka za sve.

To je naš dug prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama.

Svim građanima Bosne i Hercegovine od srca čestitam Dan nezavisnosti!