13. Feb. 2018.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio Adama Dienga, specijalnog savjetnika generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida
Sagovornici su se saglasili da je zabrinjavajuća pojava relativizovanja i negiranja genocida u Srebrenici, te drugih ratnih zločina, koja je prisutna u Bosni i Hercegovini i regiji više od dvije decenije nakon uspostavljanja mira.

 U istoj ravni su i slavljenje i nagrađivanje presuđenih ratnih zločinaca, njihova imenovanja na javne funkcije, te činjenica da se po njima nazivaju studentski domovi i druge institucije.

Takve pojave, istaknuto je tokom razgovora, ne samo da ne doprinose procesu pomirenja, nego generišu nove podjele i mržnju, šaljući jako lošu poruku mladim generacijama.

Istaknuto je da je, uz kontinuisani dijalog na uspostavi povjerenja, nužno zakonski sankcionisati svaki govor mržnje, uključujući negiranje ratnih zločina i genocida.

Dieng je posebno pohvalio projekat „Dijalog za budućnost“, koji su zajednički inicirali Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i UN, naglasivši da je to pravi put za uspostavljanje dijaloga i vraćanje povjerenja među narodima, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regiji.