04. Jan. 2018.
VIDEO/INTERVJU: ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH BAKIR IZETBEGOVIĆ ZA BHRT (31.12.2017.)
Godina na izmaku bila je opterećena vraćanjem u prošlost i to je bilo neizbježno, rekao je u intervjuu za BHRT član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

 Izetbegović je pojasnio kako je suočavanje s prošlošću bilo neizbježno jer je 2017. godine navršeno 25 godina od početka rata, stvaranja vojski i paravojski, od prvih teških zločina. Navšilo se, kako je kazao, i deset godina od presude za genocid u Srebrenici, izrečene su i dramatično važne presude u Hagu i sve je to uticalo na vraćanje u prošlost.

 

“Zbog toga su koalicije bile destabilizirane i ranjene, ali ipak su one iznijele neke stvari”, rekao je Bakir Izetbegović.

 

“Neki su bili preoptimistični na početku godine, a neki od nas nismo htjeli taj preveliki optimizam da umanjujemo”, rekao je Izetbegović. Ocijenio je da je percepcija u javnosti lošija nego što je realno stanje u državi.

 

“Kasni se sa Upitnikom, recimo Republika Srpska pet mjeseci uopće nije dostavila odgovore. Postoje razlozi zašto se kasnilo, ali ja se nadam da će odgovori na Upitnik biti predati za nekih 15 do 20 dana”, nada se Izetbegović.

 

Slična stvar je i sa aktivacijom MAP-a,  gdje je, kako kaže, grčevit otpor pružen iz Republike Srpske, tako da su “jasni razlozi kašnjenja koji su rezultat opstrukcija”.

 

“Unutar same koalicije je bilo, nažalost, politikanstva, jer smo potpisali neke obavezujuće papire, agende, kojih se poslije toga mnogi nisu držali”, tvrdi Bakir Izetbegović.

 

 

Intergralni intervju možete pogledati na ovom linku:

 

http://www.bhrt.ba/vijesti/bih/bakir-izetbegovic-neki-su-bili-preoptimisticni-na-pocetku-godine/