27. Okt. 2017.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio predsjednika Vlade Republike Bugarske Bojka Borisova
Teme razgovora su bile aktuelna politička situacija u dvije zemlje, stanje u regiji, kao i bilateralni odnosi BiH i Bugarske. Politički odnosi BiH i Bugarske su dobri i bez otvorenih pitanja. Ocijenjeno je da postoji mnogo prostora za unapređivanje ukupnih odnosa dvije zemlje, a posebno u oblastima ekonomije, trgovinske razmjene, putne infrastrukture, industrije, građevinarstva i turizma.

 Razgovarano je i o regionalnoj saradnji i aktivnostima BiH na evroatlantskom putu, te mogućnostima za pridruživanje regije Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Bugarski premijer Borisov je rekao da je prioritet predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom u prvoj polovini naredne godine važnost pridruživanja regije porodici evropskih zemalja. Izrazio je snažnu podršku BiH u procesu dobijanja kandidatskog statusa.

Istaknuto je da je neophodno kontinuirano održavati redovne političke kontakte, uključujući i kontakte na najvišem nivou.

Sastanku je prisustvovao Tugomir Čuljak, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, i Diana Čekić, savjetnica člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića.