19. Okt. 2017.
Član PBiH Bakir Izetbegović primio ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaumea Roussona
Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na reformske procese i izborno zakonodavstvo.

 Izetbegović je upozorio i na destruktivnu i destabilizirajuću politiku vlasti entiteta RS, naglasivši da otvoreni secesionizam, koji zagovara Milorad Dodik, predstavlja rastući problem ne samo za BiH i regiju, nego i za cijelu Evropu.  

Izrazio je optimizam da će doći do prihvatljivog rješenja u izmjenama Izbornog zakona koje se odnose na predmet Ljubić, naglasivši da je, uz odluku Ustavnog suda FBiH, potrebno poštovati i članove Ustava FBiH koji se odnose na zastupljenost kantona u Domu naroda FBiH.

Član PBiH Izetbegović obavijestio je Roussona o stavu da su neprihvatljive izmjene Izbornog zakonodavstva kojima bi se otežala provedba presude Sejdić-Finci i drugih povezanih presuda, što je zaključak i Vijeća za vanjske poslove EU.

Francuskom ambasadoru je prenesena i ocjena da su reformski procesi usporeni zbog sebičnih političkih interesa dijela političara, kojima je isključivi interes rezultat na izborima naredne godine, a ne izgradnja zemlje, reforme i put BiH prema EU, koji usporavaju populističkom retorikom i odnosom.