17. Okt. 2017.
Član PBiH Bakir Izetbegović primio saborsku zastupnicu Erminu Lekaj Prljaskaj i delegaciju Bošnjačkih asocijacija Hrvatske
Predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj informisali su Izetbegovića o trenutnim pravima i statusu koji imaju, te aktivnostima koje preduzimaju kako bi se ojačale njihove veze sa matičnom državom Bosnom i Hercegovinom.

 Zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, koja u Saboru Hrvatske predstavlja bošnjačku nacionalnu manjinu, istakla je da je položaj Bošnjaka u Hrvatskoj na zadovoljavajućem nivou, ali i da ima prostora da se on unaprijedi. Unapređenju bi naročito pomogao sporazum o dodatnoj zaštiti bošnjačke nacionalne manjine između resornih ministarstava BiH i Hrvatske.

Predstavnici Bošnjaka obavijestili su Izetbegovića da je počela realizacija inicijative da se dopunskom nastavom učenicima bošnjačke nacionalnosti omogući izučavanje bosanskog jezika. Izražena je i potreba da se uspostavi dublja saradnja na polju kulture i tradicije organizovanjem prigodnih manifestacija, čiji bi nosioci bili udruženja Bošnjaka u Hrvatskoj i organizacije i institucije iz BiH.

Izetbegović je informisao sagovornike o trenutnoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na odnose BiH i Hrvatske. Naglasio je da je riječ o prijateljskim zemljama, među kojima postoje i otvorena pitanja. Istakao je kako očekuje da će ta otvorena pitanja biti riješena dijalogom, na ravnopravnim osnovama i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Izetbegović je obećao i konkretnu pomoć u osiguravanju udžbenika za izučavanje bosanskog jezika za učenike u Hrvatskoj, te izrazio podršku unapređenju saradnje bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj sa matičnom državom BiH.