03. Okt. 2017.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića i rukovodstvo Akademije nauka i umjetnosti BiH
Na sastanku je razgovarano o aktuelnim problemima u radu Akademije nauka i umjetnosti BiH. Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović informisao je člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o teškoj materijalnoj situaciji u Akademiji nauka i umjetnosti BiH, tražeći dodatnu podršku u iznalaženju rješenja kojim bi potom bile obuhvaćene i institucije Zemaljskog muzeja odnosno Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Zahvalio je članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću na pokroviteljstvu i podršci koju pruža institucijama kulture, te brojnim kulturnim i naučnim manifestacijama..

Predsjedavajući Akademije nauka i umjetnosti BiH Miloš Trifković informisao je člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o aktuelnim problemima u radu najeminentnije akademske institucije u BiH, konkretno u dijelu koji se odnosi na nemogućnost registracije ANUBiH na državnoj razini, odnosno prijema novih članova usljed nedovoljnih sredstava u trenutnom budžetu Akademije.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ukazao na historijski značaj koji Akademija nauka i umjetnosti BiH ima u kontekstu naučnog i kulturnog života u zemlji, dajući konkretne smjernice ministru Osmanoviću i rukovodstvu Akademije u pravcu rješavanja istaknutih problema. 

Sastanku su pored ministra Osmanovića i akademika Trifkovića, prisustvovali i akademik Zijo Pašić, te Amra Avdagić u svojstvu sekretarke Akademije.