11. Sep. 2017.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović susreo se sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom
Razgovor je upriličen na marginama Prvog samita Organizacije islamske saradnje o nauci i tehnologiji, koji se održava u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Izetbegović i Erdogan razgovarali su o situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i o stiuaciji u islamskom svijetu. Razgovarano je o situaciji u Mijanmaru i stradanju naroda Rohinja. Zajednički je data podrška Rohinjama i osuđen zločin koji se čini nad ovim narodom.

Izetbegović i Erdogan su veoma konkretno razgovarali o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd. Predsjednik Erdogan potvrdio je spremnost Turske da aktivno učestvuje u realizaciji ovog projekata, čim se utvrdi trasa autoputa.  

Izetbegović je upoznao Erdogana sa dosadašnjim napretkom na ispunjavanju uslova za aktivaciju MAP-a. Predsjednik Turske iskazao je punu podršku putu Bosne i Hercegovine prema euroatlanskim integracijama. Potvrdio je da će Turska nastaviti snažno da se zalaže da MAP bude aktiviran što prije. 

Izetbegović je pozvao Erdogana da posjeti Bosnu i Hercegovinu, a njegov poziv je prihvaćen. 

Tokom Samita u Astani Izetbegović će imati još niz bilateralnih susreta sa predsjednicima država članica OIC-a.

Inače, ovo je prvi put da OIC organizira samit posvećen razvoju nauke i tehnologiju u islamskom svijetu.

Organizacija islamske saradnje (OIC) okuplja 57 država članica, što je nakon Ujedinjenih nacija (UN) čini drugom najbrojnijom međunarodnom organizacijom na svijetu. Bosna i Hercegovina u OIC-u ima status države posmatrača.