11. Sep. 2017.
Član PBiH Bakir Izetbegović primio šefa delegacije i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka
Izetbegović je informisao Wigemarka o činjenicama koje se odnose na aktuelna pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te sa ranije donesenim stavovima institucija BiH o izgradnji Pelješkog mosta.

 Istakao je da cilj Bosne i Hercegovine nije da spriječi Hrvatsku u spajanju njenih teritorija, nego da zaštiti svoje interese i ostvari pravo na pristup otvorenom moru koje joj kao pomorskoj državi pripadaju po Konvenciji UN-a o pravu mora.

Naglasio je da ostvarivanje toga prava, kao i prava Hrvatske da spoji svoje teritorije, podrazumijeva prethodno rješavanje pitanja granice na moru između dvije zemlje, podsjetivši da je to i zvaničan stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2007. godine o kojem je Hrvatska službeno obaviještena i koji nije izmijenjen. 

Izetbegović je napomenuo Wigemarka da je u procesu odobravanja sredstava Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta, u studiji predizvodljivosti Evropske komisije, predviđeno da se uz medijaciju EU postigne sporazum dviju država, kako bi se izbjegao potencijalni problem i spriječilo kršenje međunarodnog prava i Konvencije UN-a o pravu mora od strane Hrvatske.

Nažalost, ovaj stav je ignorisan. Isto tako su ignorisani i zvanični stavovi Predsjedništva BiH i drugih bh. institucija, pa je Evropska komisija odobrila sredstva Hrvatskoj bez ikakvih zvaničnih konsultacija sa BiH.

Izetbegović je izrazio očekivanje da će institucije EU u što skorijem roku pristupiti medijaciji između BiH i Hrvatske, kako bi se ovo pitanje riješilo dogovorom, u interesu obje države, ali i same EU.