17. Jul. 2017.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika
Poštovana, postupajući u skladu sa članom II stav 4. i 5. i članom V Ustava Bosne i Hercegovine, kao i članom 213. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, obavještavam Vas o sljedećem:

 Dana 7. jula 2017. godine, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, u svom govoru na javnom skupu u Bratuncu, u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, rekao je:

„Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način...“.

Navedenu izjavu Milorada Dodika zabilježio je veliki broj medija i ona je postala dostupna najširoj javnosti u Bosni i Hercegovini.

Radi se o najopasnijoj izjavi jednog visokorangiranog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas, koja predstavlja direktan udar na Aneks VII Daytonskog mirovnog sporazuma te na odredbe iz člana II Ustava BiH vezane za nediskriminaciju i izbjeglice i raseljena lica.

Iz navedene izjave Milorada Dodika nedvosmisleno proizlazi da on smatra da su Bošnjaci do 1992. godine bili okupatori na Drini, pa ih je valjda zbog toga trebalo protjerati iz njihovih vjekovnih domova i nad njima počiniti ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, te da njihovo Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine zagarantovano pravo na povratak predstavlja „ponovnu okupaciju“ tog dijela Bosne i Hercegovine, koju treba spriječiti. 

Zloupotrijebivši svoj položaj predsjednika entiteta Republika Srpska, koji ga obavezuje da brine o pravima svih konstitutivnih naroda i građana, Milorad Dodik je navedenom izjavom javno izazvao i raspirio nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima. Drugačije nije moguće razumjeti njegovu tvrdnju da su Bošnjaci, kao konstitutivni narod, okupatori tog dijela Bosne i Hercegovine.  Iz ovoga proizlaze osnovi sumnje da je Milorad Dodik, kao predsjednik entiteta Republika Srpska, počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navedena izjava Milorada Dodika predstavlja i ozbiljnu prijetnju kojom se u većem razmjeru ili sa širim posljedicama želi spriječiti izbjeglice ili raseljena lica da se vrate u svoj dom ili da koriste svoju imovinu koje su bili lišeni. Iz toga proizlaze i osnovi sumnje da je Milorad Dodik, preduzimajući ozbiljnu prijetnju, počinio i krivično djelo sprečavanja povratka izbjeglica i raseljenih lica iz člana 146. stav 1. u vezi sa članom 26. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. 

Očekujem da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine postupi u skladu s članom 35. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, te da me obavijestite o Vašoj odluci.

Sarajevo, 17. juli 2017. godine                                  

                                               

                                                                ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

                                                                                         Bakir Izetbegović