14. Jul. 2017.
Govor člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na otvaranju izložbe "15. juli - Pokušaj državnog udara", Vijećnica, 13. juli 2017. godine
Dame i gospodo, dragi prijatelji

 Fotografije koje ćemo večeras pogledati su dramatično podsjećanje na noć  15. jula 2016. kada se turski narod odazvao svom lideru Recepu Tayyipu Erdoganu i golim prsima suprotstavio tenkovima, spriječio državni udar i spasio demokratiju i građanske slobode u Turskoj.  Plaćena je ogromna cijena u ljudskim životima, ali svaki put do slobode je, nažalost, krvav i bolan. Te noći je zauvijek uklonjena psihološka barijera koja je trajala pola stoljeća i koja je vojnu vlast nametala kao nadvlast nad narodom, i od naroda izabranim predstavnicima. Časnu tursku vojsku su te noći posljednji put zloupotrijebili u svrhu nefer i nekorektne borbe za vlast i natjerali da puca u vlastiti narod izdajnici iz terorističke organizacije FETO.

 

FETO je podmukla teroristička organizacija, hobotnica koja je svoje krake pružila i van Turske, u 150 zemalja u kojima djeluje, uključujući i Balkan. Pod plaštom brige za mlade, za međureligijski dijalog, kroz dobrotvorne i kulturne aktivnosti, kroz isticanje plemenitih ciljeva, ova organizacija, ustvari, ima samo jedan, sebičan  cilj – kontrolirati finansijska sredstva, medije, ljudske umove i politiku. I preuzeti vlast. Nakon bolnog iskustva koje je iskusila prijateljska Turska, niko od nas nema pravo na naivnost i podcjenjivanje opasnosti koja prijeti od ove dvolične organizacije.

 

U svakom zlu ima i dobra.  „Sa tegobom je i olakšanje“, kako to kaže naša Sveta knjiga. Dobro u tom zlu koje je zahvatilo Tursku u noći 15. jula je što su svi pokazali svoja lica – i oni koji su napali na tursku državu i narod, i oni koji su je branili, i oni koji su šutjeli, čekajući da vide ishod još jednog vojnog udara. Volio bih da je bilo manje onih koji su šutjeli, i ponosan sam što mi u Bosni nismo bili od tih. Ja sam među prvima, prije ponoći tog 15. jula, okupio reportere novinske agencije Anadolija i pozvao turski narod da brani slobodu i demokratiju, da stane uz svoje  rukovodstvo.  Diljem Bosne i Hercegovine su zatim u džamijama održane hutbe u znak podrške Turskoj državi i narodu.

 

Bosnu i Hercegovinu sa Turskom vežu snažne historijske, kulturne, vjerske i rodbinske veze. Turska se uvijek odazvala Bosni i Hercegovini i bila uz nas u svakoj tegobi kroz koju smo prolazili, naročito u posljednjih četvrt vijeka. I Bosna i Hercegovina je u svom kapacitetu svim srcem stajala uz Tursku državu i narod, to smo dokazali i to će tako i ostati. Moja želja ove noći u Vijećnici, u Sarajevu, je da se slike koje ćemo večeras pogledati više nikad ne ponove u bratskoj Turskoj i da ova zemlja nastavi svoj ubrzani hod ka prosperitetnoj, dobro organizovanoj državi i regionalnoj sili koja garantuje mir i stabilnost ne samo turskom narodu nego i cijelom regionu u čijem geografskom i historijskom težištu se nalazi.