05. Jul. 2017.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je delegaciju Odbora za vanjske poslove Evropskog vijeća, koju je predvodio Carl Bildt, bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske i bivši visoki predstavnik za BiH
Tokom razgovora član PBiH Izetbegović istaknuo je snažnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Sagovornici su se saglasili da je potrebno napraviti dodatni iskorak na prevazilaženju problema iz prošlosti, te poduzimati dodatne napore kako bi se politički lideri fokusirali na budućnost, stabilizirala politička situacija i pospješila ekonomija, čime bi se zaustavio i odlazak mladih ljudi iz BiH.

Istaknuta je i potreba da politička podrška prijatelja BiH iz međunarodne zajednice bude vidljivija, kako bi se dodatno ubrzao put naše zemlje prema evropskim integracijama. Učesnici sastanka pokazali su interes i za očekivanja od evropskih integracija, kao i za političku situaciju u BiH i regiji.

Delegaciju odbora Evropskog vijeća, uz gospodina Bildta, činilo je nekoliko istaknutih bivših diplomata i članova think-tank organizacija, koji su s visokim stepenom razumijevanja razmijenili stavove sa članom PBiH Izetbegovićem.