16. Maj. 2017.
Obraćanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića povodom obilježavanja jubileja 25 godina Odreda policije za specijalne namjene – Lasta.
Poštovani pripadnici Odreda policije za specijalne namjene “Lasta“, dragi prijatelji, eselamu alejkum i dobar dan.

 Dvadeset i pet godina je prošlo otkako su svoj ratni put započele sarajevske Laste. Put koji je bio motiviran odbranom prava na život, na slobodu, na jednakost svih građana države Bosne i Hercegovine.

Spremajući ovo obraćanje sjetio sam se jednog događaja iz tog vremena kojem sam prisustvovao i koji mi se urezao u pamćenje. 

Dvije godine po osnivanju jedinice Laste, 1994. godine, Vrhovni komandant Oružanih snaga RBiH rahmetli Alija Izetbegović predao je ratnu zastavu komandantu jedinice gdinu Rusmiru Mrkoviću. I danas odzvanjaju Alijine riječi, jasne kao da su jutros izrečene. U njima je bilo i očinske brige i ratničkog ponosa jer su pred njim uistinu stajali najbolji sinovi naše agresijom pogođene domovine. 

„Ne zaboravite, rekao je tada Alija Izetbegović, „Vi sa ponosom možete reći da ste u tim istovremeno teškim i slavnim danima bili sa svojim narodom. Narod Vam vjeruje, i učinite sve da sačuvate to povjerenje stečeno u najtežim prilikama. To povjerenje je najveće priznanje koje se može dobiti.“

Za našeg predsjednika, vašeg Vrhovnog komandanta Aliju Izetbegovića je Richard Holbrooke izrekao poznate riječi – „Da nije bilo Alije Izetbegovića, ne bi bilo Bosne i Hercegovine!“. Ja bih danas bio precizniji, dopunio bih Holbrookovu izjavu – „da nije bilo hrabrih momaka poput vas i jedinica poput Laste, koji su pratili političku mudrost i procjenu Alije Izetbegovića, da nije bilo tog spoja mladosti i starosti, pameti i hrabrosti, ne bi bilo Bosne i Hercegovine!“.

Dvadeset godina poslije, živimo u vremenu teških političkih i ekonomskih reformi koje moramo napraviti na našem putu ka Evropskoj uniji. 

Nekada se učini da u toj mukotrpnoj političkoj svakodnevnici, u tim političkim naporima koje poduzimamo, blijede slike ratne prošlosti, blijede i ti veliki i dirljivi trenuci kao što je susret Vrhovnog komandanta i njegove elitne jedinice. Učini se da pod silinom obaveza i pritisaka zaboravljamo kako je bio skûp svaki komadić Bosne koji ste odbranili.

Ali nećemo se umoriti, budite uvjereni, nećemo pristati na zaborav. Zbog svakoga od pedeset i šest pripadnika Laste koji se nisu vratili u svoje gnijezdo, svojim porodicama. Umorit će se protivnici Bosne i Hercegovine, mi se nećemo umoriti, to je moja poruka Vama danas. Mi nemamo pravo na umor, na zaborav, na popustljivost koja može voditi relativizaciji istine o našoj borbi.

Dragi prijatelji,

Jedinica Lasta je slika Bosne i Hercegovine i cjelokupne Armije BiH, sastavljene od svih patriota ove zemlje, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost. Imena Saše Petrovića, Tonija Badrova, Slavke Andžića, Darke Polunića svjedoče i svjedočit će i ubuduće koliko je to okupljanje bilo iskreno i spontano. U ime tih zlatnih momaka koji su u presudnim trenucima razdjelnice između opstanka ili nestanka položili živote za svoju domovinu, ne možemo i nećemo dozvoliti da sjećanje na njihovu žrtvu i hrabrost izblijedi, da generacije koje stasavaju pomisle kako su blagodati mira i slobode koje oni danas imaju i uživaju olako stečeni i naslijeđeni.

Zato ćemo u svim budućim naporima koji nas očekuju, snagu izvlačiti iz tog sjećanja na heroje Bosne i Hercegovine. Oni moraju biti utkani u svaki detalj, u svaki korak naprijed koji činimo, svjesni da promjenu i prevagu u historijskim događajima uvijek donose male grupe hrabrih ljudi.

Na kraju dozvolite mi da u kratkoj definiciji podsjetim na suštinu ratnoga puta Vaše jedinice: To je bila jedinica bez ijedne mrlje na svome putu, bez ijedne sumnje u bilo kakav zločin ili nevojničko ponašanje. Tu leži osnovna razlika između Vas i neprijatelja. Oni su htjeli jednonacionalnost i jednoumlje, a Vi ste izborili demokratiju i multietničnost. Mogućnost da ljudi različitih vjera i nacija i dalje žive zajedno. Odbranili ste ideju i biće Bosne i Hercegovine. To je Vaša lična karta, svakoga od Vas, i na nju možete i trebate biti ponosni. 

Dragi prijatelji, srčani i dobri momci, čestitam Vam ovaj vrijedan jubilej sa najboljim željama da od Bosne i Hercegovine u skoroj budućnosti stvorimo državu i društvo za koje ste se borili!

Živjeli.