15. Maj. 2017.
Obraćanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na Međureligijskom tematskom skupu povodom posjete delegacije Saveza evanđeoskih crkava (SEK/FEPS) Švicarske, Sarajevo, Gazi Husrev-begova medresa, 12. maja 2017.
Poštovani Reisu – l – ulema Islamske zajednice u BiH, poštovani predsjedniče Saveza evanđeoskih crkava Švicarske i predsjedniče Zajednice evropskih protestantskih crkava gospodine Locher, cijenjeni predstavnici vjerskih zajednica u BiH, akademske zajednice, vaše ekselencije, dame i gospodo, esselamu alejkum i dobar dan.

 Izražavam zahvalnost reisu-l-ulemi dr. Huseinu ef. Kavazoviću i Islamskoj zajednici u BiH što promovišu kulturu međureligijskog dijaloga svojstvenog vjekovnoj tradiciji naše zemlje. Jedan od zasigurno najvećih dometa koje treba da slijedi civilizovani svijet, božanska poruka o poštovanju drugog i drugačijeg, utkana je u same temelje države Bosne i Hercegovine. Važno je svaki put i na svakome mjestu istaknuti i ponoviti tu istinu.

Zahvalnost upućujem i visokom gostu iz Švicarske, njegovoj eminenciji dr. Gottfriedu Locheru, predsjedniku Saveza evanđeoskih crkava Švicarske i predsjedniku bogate i mnogoljudne Zajednice evropskih protestantskih crkvi. U vremenu prepunom različitih izazova otvaranje dijaloga i približavanje različitosti najbolji je odgovor koji evropsko društvo danas može dati. Taj dijalog je danas potrebniji nego ikad. Živimo u vijeku otvorene zloupotrebe vjere i vjerskih učenja, te njihovog korištenja za bezumno nasilje i oduzimanje nedužnih ljudskih života. 

Vaša eminencijo, gospodine Locher, poruke mira i prijateljstva koje ćete ponijeti iz Bosne i Sarajeva najbolje su što sada možete učiniti za ovaj dio Evrope. Molim vas da svojoj zajednici, ali i svim dobronamjernim ljudima u Evropi, prenesete naše poruke i pozdrave.

Na kraju upućujem zahvalnost i čestitke svim učesnicima ovog skupa i pozivam vas da jedni druge stalno ohrabrujemo na putu dijaloga i razumijevanja.

Hvala vam.